Przepis na szarlotkę. Jesienny deser z nutką cynamonu będzie tak kruchy, że rozpłynie się w ustach

Trudno o bardziej jesienny deser niż szarlotka. Kruche ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonem to smakołyk w sam raz na ponure, jesienne popołudnie. Podana na ciepło z gałką lodów waniliowych to jeszcze wyższy poziom smaku. Polecamy zapoznać się z naszym sprawdzonym przepisem na szarlotkę.

Szarlotka to ciasto eleganckie i zarazem bardzo proste w wykonaniu. Prezentuje się na stole niezwykle estetycznie, a smakuje - jeszcze lepiej. Dodanie przypraw korzennych, takich jak cynamon czy goździki nada jej intensywnego aromatu, który zahipnotyzuje nasze kubki smakowe. Warto poświęcić chwilę w ciągu dnia na przygotowanie tego smacznego wypieku.

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Ten przepis na szarlotkę to hit tej jesieni. Kruche ciasto z aromatem cynamonu można podać do popołudniowej kawy

Wiele osób nazywa wymiennie jabłecznik szarlotką. Mimo że oba ciasta zawierają jabłka, to jednak nieco się od siebie różnią. Jabłecznik wykonuje się z ciasta ucieranego z jabłkami, z kolei szarlotka to ciasto z kawałkami jabłka, na bardzo kruchym spodzie i z kruszonką u góry. Co ciekawe, nadzienie do szarlotki wcale nie musi składać się z jabłek. Równie dobrze możemy wykorzystać w tym celu morele, śliwki czy gruszki. Dziś jednak skupimy się na klasycznej wersji tego ciasta. Jest delikatne, słodkie i absolutnie pyszne.

Składniki:

  • 480 g mąki pszennej,
  • 300 g cukru,
  • 2 kg jabłek,
  • 5 jajek,
  • 250 g margaryny,
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta bułki tartej,
  • kilka goździków (opcjonalnie).

Krucha szarlotka z cynamonem. Sposób przygotowania

Jabłka umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć je do garnka i podsmażaj, aż wyparuje z nich cała woda. Dodaj część cukru oraz cynamon, a następnie wszystko zamieszaj, zagotuj, a na koniec odstaw do ostudzenia. Na stolnicy połącz ze sobą mąkę pszenną, margarynę, proszek do pieczenia oraz żółtka z jajek. Zagnieć składniki na jednolite ciasto, które w dalszym etapie podziel na dwie równe części. Oba fragmenty umieść w zamrażarce.

Kiedy ciasto się zmrozi, wyjmij jedną część i zetrzyj ją na tarce. Przygotuj blachę do pieczenia. Natłuść ją i oprósz bułką tartą oraz mąką. Starte ciasto wyłóż na blaszce. Na nim z kolei umieść przestudzone kawałki jabłek. Z białek ubij na sztywno pianę. Dodaj do niej 220 g cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej. Powstałą mieszankę wyłóż na kolejnej warstwie ciasta.

Drugą połowę zamrożonej masy zetrzyj na ubitej pianie. Prawie gotową szarlotkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez około godzinę. Po tym czasie wyjmij ją i odstaw do ostygnięcia. Kruchy deser najlepiej smakuje na ciepło, w towarzystwie gałki ulubionych lodów, z bitą śmietaną lub oprószony cukrem pudrem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.