-
Haps
-
Jak przygotować
- Mięso w tym sosie zyskuje na smaku. Weźmiesz kęsa i zapomnisz o schabowych babci
Mięso w tym sosie zyskuje na smaku. Weźmiesz kęsa i zapomnisz o schabowych babci
Niektóre dania zyskują na popularności i podbijają nasze serca już po pierwszym kęsie. Ich aromat, połączenie składników i sposób podania tylko temu pomaga. W tym przypadku jest podobnie. Tylko zrobisz to danie i od razu będziesz robić dodatkowe porcje.
Kuchnia francuska kojarzyć się może z wyrafinowanym smakiem i kreatywnym gotowaniem. Jednym z przepisów, który doskonale oddaje jej charakter, są sznycle po francusku. To danie, które charakteryzuje się soczystym mięsem, które rozpływa się w ustach, a także aromatycznym sosem.
Zobacz wideo Kotlety mielone w cieście francuskim [HAPS KIDS]
Sznycle po francusku, znane również jako "Escalope de Veau" (sznycle cielęce) lub "Escalope de Porc" (sznycle wieprzowe), to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Przepis ten jest znany od wieków i był często przygotowywany w zamkach i dworach, aby zadowolić podniebienia szlachty. Pierwotnie przygotowywane były z cielęciny, ale z czasem zaczęto używać także wieprzowiny, indyka, a także kurczaka. Po dziś dzień wiele osób wraca do klasycznego przepisu i wykonuje go na rodzinne obiady.
Przepis na sznycle po francusku
Składniki na sznycle
- 4 cienkie plasterki mięsa wieprzowego,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- szklanka tartej bułki,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Składniki na sos
- pół szklanki białego wina,
- 100 ml bulionu drobiowego,
- 100 ml śmietany 30%,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie mięsa. Ułóż go na desce do krojenia i delikatnie rozbij go za pomocą tłuczka. Plastry powinny być cienkie, ale też nierozpadające się. Rozbite mięso obsyp z dwóch stron solą i pieprzem.
- Do jednej miski wbij jajka i energicznie je roztrzep. Do drugiej miski przesyp bułkę tartą, a do kolejnej przesianą mąkę pszenną.
- Każdy mięsny kawałek obtocz w mące, następnie zamocz w jajku i na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim mięso z dwóch stron do zrumienienia. Po wysmażeniu przełóż sznycle na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Teraz czas na przygotowanie sosu. Na tę samą patelnię, na której smażone było mięso wylej białe wino i bulion. Zamieszaj i gotuj przez następne kilka minut. Ilość płynu powinna zredukować się do połowy.
- Po tym czasie dolej śmietankę, a także masło. Mieszaj do momentu, aż sos stanie się gęsty.
- Na koniec dopraw go solą i pieprzem, a także wrzuć posiekaną natkę pietruszki. Zamieszaj i wrzuć do niego kawałki mięsa. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl