Mięso w tym sosie zyskuje na smaku. Weźmiesz kęsa i zapomnisz o schabowych babci

Niektóre dania zyskują na popularności i podbijają nasze serca już po pierwszym kęsie. Ich aromat, połączenie składników i sposób podania tylko temu pomaga. W tym przypadku jest podobnie. Tylko zrobisz to danie i od razu będziesz robić dodatkowe porcje.

Kuchnia francuska kojarzyć się może z wyrafinowanym smakiem i kreatywnym gotowaniem. Jednym z przepisów, który doskonale oddaje jej charakter, są sznycle po francusku. To danie, które charakteryzuje się soczystym mięsem, które rozpływa się w ustach, a także aromatycznym sosem.

Zobacz wideo Kotlety mielone w cieście francuskim [HAPS KIDS]

Sznycle po francusku, znane również jako "Escalope de Veau" (sznycle cielęce) lub "Escalope de Porc" (sznycle wieprzowe), to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Przepis ten jest znany od wieków i był często przygotowywany w zamkach i dworach, aby zadowolić podniebienia szlachty. Pierwotnie przygotowywane były z cielęciny, ale z czasem zaczęto używać także wieprzowiny, indyka, a także kurczaka. Po dziś dzień wiele osób wraca do klasycznego przepisu i wykonuje go na rodzinne obiady.

Przepis na sznycle po francusku

Składniki na sznycle

  • 4 cienkie plasterki mięsa wieprzowego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szklanka tartej bułki,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos

  • pół szklanki białego wina,
  • 100 ml bulionu drobiowego,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie mięsa. Ułóż go na desce do krojenia i delikatnie rozbij go za pomocą tłuczka. Plastry powinny być cienkie, ale też nierozpadające się. Rozbite mięso obsyp z dwóch stron solą i pieprzem.
  2. Do jednej miski wbij jajka i energicznie je roztrzep. Do drugiej miski przesyp bułkę tartą, a do kolejnej przesianą mąkę pszenną.
  3. Każdy mięsny kawałek obtocz w mące, następnie zamocz w jajku i na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim mięso z dwóch stron do zrumienienia. Po wysmażeniu przełóż sznycle na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  4. Teraz czas na przygotowanie sosu. Na tę samą patelnię, na której smażone było mięso wylej białe wino i bulion. Zamieszaj i gotuj przez następne kilka minut. Ilość płynu powinna zredukować się do połowy.
  5. Po tym czasie dolej śmietankę, a także masło. Mieszaj do momentu, aż sos stanie się gęsty.
  6. Na koniec dopraw go solą i pieprzem, a także wrzuć posiekaną natkę pietruszki. Zamieszaj i wrzuć do niego kawałki mięsa. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.