Smak jak za dawnych lat. Po prostu pychotka, a tak niewiele potrzeba, by zrobić ten blok

Klasyczny blok czekoladowy to deser, który wielu Polakom przypomina beztroskie czasy dzieciństwa. Największą popularnością cieszył się w PRL-u, kiedy to stanowił "domową czekoladę" z dodatkami. Obecnie bez problemu można go przygotować z łatwo dostępnych produktów, jednak dziś przypominamy tradycyjny przepis prosto z lat 80. ubiegłego wieku.

Blok czekoladowy w przeszłości zwany był też "blokiem kryzysowym". Zbita, ciężka masa z kakao i mleka w proszku była pyszna, ale nie dało się jej zjeść wiele naraz - co w tamtych czasach stanowiło zaletę. Jeden kawałek słodkiego deseru wystarczył, by zaspokoić ochotę na słodycze. Blok czekoladowy oryginalnie miał zastępować "prawdziwą" czekoladę, której wtedy było jak na lekarstwo. Dziś natomiast dla wielu osób stanowi nostalgiczne przypomnienie lat młodości.

Zobacz wideo Tarta z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji

Blok czekoladowy, czyli smakowity powiew przeszłości. Koniecznie dodaj herbatniki i bakalie

Klasyczny blok czekoladowy zakładał wykorzystanie margaryny, mleka w proszku i kakao. Nierzadko wzbogacało się go również o pokruszone herbatniki oraz wafle, a także ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę, orzechy, migdały czy śliwki. Wykonanie smacznego deseru jest banalnie proste, więc nawet jeśli ktoś nie miał w przeszłości okazji, by wykazać się talentem cukierniczym - teraz jest idealny czas, aby temu zaradzić.

Składniki:

  • kostka margaryny,
  • 2 szklanki cukru,
  • 400 g mleka w proszku,
  • pół szklanki wody,
  • 6 łyżek kakao,
  • 300 g herbatników,
  • garść ulubionych bakalii.

Blok czekoladowy z mleka w proszku. Sposób przygotowania

Zacznij od pokruszenia herbatników. Możesz w tym celu użyć melaksera lub zwykłego wałka do ciasta. W garnku rozpuść margarynę i zagotuj ją razem z wodą i cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, zdejmij rondel z palnika i dosyp do niego całe opakowanie mleka w proszku oraz kakao. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aby powstała gładka, jednolita masa. Upewnij się, że nie ma żadnych grudek.

Do powstałej masy dorzuć pokruszone herbatniki i ponownie całość wymieszaj. Masę czekoladową przelej równomiernie do niewielkiej keksówki wyłożonej folią aluminiową. Na koniec wstaw formę do lodówki na całą noc, aby blok czekoladowy stężał. Nazajutrz wyjmij go, pokrój i ciesz się intensywnie czekoladowym smakiem jak za dawnych lat. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.