Jak zrobić placki ziemniaczane z cukrem? Ten babciny przepis przenosi w czasy PRL-u

Jeśli masz ochotę na klasyczny obiad, ale nie wiesz, jak zrobić placki ziemniaczane z cukrem, to wypróbuj nasz przepis. Dzięki temu poznasz smaki z lat PRL-u i przygotujesz pyszne danie dla całej rodziny, a placuszki będą chrupiące.

Jak się robi placki ziemniaczane, żeby nie były twarde? Kluczem są proporcje i odpowiedni dobór składników. Przepis babci to zawsze klucz do sukcesu. Dawniej robiono wszystko na wyczucie i rzadko zapisywano gdzieś ilość poszczególnych dodatków. Dziś każda, najmniejsza wskazówka jest cenna, dlatego, zanim zaczniesz smażenie, dokładnie przeczytaj naszą recepturę.

Zobacz wideo

Placki ziemniaczane. Hit PRL-u z dodatkiem cukru

Placki ziemniaczane z cukrem to jedno z dań, które serwowano w czasach PRL-u i długo po zmianie ustroju. Do dziś nie brakuje osób, które chętnie sięgają po klasyczny przysmak i poszukiwaniu wspomnień z dzieciństwa. Dlatego jeśli chcesz poczuć się jak kiedyś, lub sprawdzić co jadali twoi rodzice, zrób z nami placki ziemniaczane z przepisu babci.

Składniki:

  • kg ziemniaków,
  • cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • olej do smażenia.

Jeśli chcesz użyć młodych ziemniaków, pamiętaj, że mają w sobie dużo więcej wody. Nie oznacza to jednak, że nie nadają się do przygotowania placków. Zamiast dodawać większą ilość mąki, odsącz za pomocą łyżki nadmiar wody zgromadzonej w gotowej masie. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Placki ziemniaczane z cukrem. Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz i umyj w zimnej wodzie.
  2. Utrzyj na drobnych oczkach kuchennej tarki.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  4. Do masy ziemniaczanej wbij jajka i wsyp mąkę.
  5. Przypraw solą i pieprzem.
  6. Na patelni rozgrzej olej roślinny.
  7. Za pomocą łyżki nakładaj porcję masy, tworząc placuszki.
  8. Placki ziemniaczane smaż na średnim ogniu z obu stron, aż będą złociste.
  9. Płaski talerz wyłóż ręcznikiem papierowym. Układaj na nim świeżo usmażone placki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  10. Placki ziemniaczane posyp cukrem lub podaj z kleksem kwaśnej śmietany, albo ulubionym gulaszem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.