Jak się robi placki ziemniaczane, żeby nie były twarde? Kluczem są proporcje i odpowiedni dobór składników. Przepis babci to zawsze klucz do sukcesu. Dawniej robiono wszystko na wyczucie i rzadko zapisywano gdzieś ilość poszczególnych dodatków. Dziś każda, najmniejsza wskazówka jest cenna, dlatego, zanim zaczniesz smażenie, dokładnie przeczytaj naszą recepturę.
Placki ziemniaczane z cukrem to jedno z dań, które serwowano w czasach PRL-u i długo po zmianie ustroju. Do dziś nie brakuje osób, które chętnie sięgają po klasyczny przysmak i poszukiwaniu wspomnień z dzieciństwa. Dlatego jeśli chcesz poczuć się jak kiedyś, lub sprawdzić co jadali twoi rodzice, zrób z nami placki ziemniaczane z przepisu babci.
Składniki:
Jeśli chcesz użyć młodych ziemniaków, pamiętaj, że mają w sobie dużo więcej wody. Nie oznacza to jednak, że nie nadają się do przygotowania placków. Zamiast dodawać większą ilość mąki, odsącz za pomocą łyżki nadmiar wody zgromadzonej w gotowej masie. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.