• Link został skopiowany

Nikt nie pamięta o tej zupie, a kiedyś gotowało się ją w każdej wsi. Podstawą są ziemniaki

Zupa dziadówka była niegdyś podstawą kuchni polskiej "biedoty", ale z całą pewnością nie możemy powiedzieć, że smakowała ubogo. Jak zrobić pyszną dziadówkę? Podstawą jest nasze ukochane warzywo.
Zupa dziadówka
[Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG]

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa dziadówka to dowód na to, że z prostych i tanich składników można zrobić coś pysznego i sycącego. Ten przepis zmieniał się na przestrzeni lat i pod każdą strzechą gotowało się go inaczej, jednak zawsze były tam ziemniaki trochę tłustego. Jak ugotować "dziadówkę"? Nie wydasz na nią fortuny, a będzie smakowała fenomenalnie. 

Zupa dziadówka. Każdy o niej zapomniał, a wielka szkoda

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 1 większa cebula
  • ok. 250 g boczku lub podgardla
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 szklanki bulionu 
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • odrobina masła lub smalcu
  • do podania koperek lub natka pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i wrzuć do niego pokrojony boczek lub podgardle. Kiedy tłuszcz się wytopi, dodaj posiekana cebulę i podsmażaj do zeszklenia.
  2. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i całość podsmażaj przez ok. 10 minut na średniej mocy palnika. 
  3. Podsmażone składniki zalej bulionem i dodaj przyprawy. Zmniejsz moc palnika i gotuj całość, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Pod koniec gotowania dodaj maślankę i w razie potrzeby dopraw do smaku solą. 

Wskazówka: Do podsmażających się ziemniaków możesz dodać kilka kurek lub innych grzybów. W ten sposób podkręcisz smak. Zupę możesz także zmiksować i podawać z grzankami lub chipsami z boczku. Jednak to już będzie nowoczesna wersja dziadówki.

Więcej o: