Zupa dziadówka była niegdyś podstawą kuchni polskiej "biedoty", ale z całą pewnością nie możemy powiedzieć, że smakowała ubogo. Jak zrobić pyszną dziadówkę? Podstawą jest nasze ukochane warzywo.
Zupa dziadówka to dowód na to, że z prostych i tanich składników można zrobić coś pysznego i sycącego. Ten przepis zmieniał się na przestrzeni lat i pod każdą strzechą gotowało się go inaczej, jednak zawsze były tam ziemniaki trochę tłustego. Jak ugotować "dziadówkę"? Nie wydasz na nią fortuny, a będzie smakowała fenomenalnie.
Zupa dziadówka. Każdy o niej zapomniał, a wielka szkoda
Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków
1 większa cebula
ok. 250 g boczku lub podgardla
2 szklanki maślanki
2 szklanki bulionu
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
odrobina masła lub smalcu
do podania koperek lub natka pietruszki
Sposób wykonania:
Przygotuj garnek i wrzuć do niego pokrojony boczek lub podgardle. Kiedy tłuszcz się wytopi, dodaj posiekana cebulę i podsmażaj do zeszklenia.
Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i całość podsmażaj przez ok. 10 minut na średniej mocy palnika.
Podsmażone składniki zalej bulionem i dodaj przyprawy. Zmniejsz moc palnika i gotuj całość, aż ziemniaki będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodaj maślankę i w razie potrzeby dopraw do smaku solą.
Wskazówka: Do podsmażających się ziemniaków możesz dodać kilka kurek lub innych grzybów. W ten sposób podkręcisz smak. Zupę możesz także zmiksować i podawać z grzankami lub chipsami z boczku. Jednak to już będzie nowoczesna wersja dziadówki.