O tych tostach będzie głośno w twoim domu. Zamiast chleba użyj tych plastrów, bo ich smak zniewala

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, warto więc poświęcić mu nieco więcej uwagi. Zamiast klasycznych kanapek, jajecznicy, czy omletu proponujemy zrobić te nietuzinkowe tosty. Jednak nie znajdziesz w nich pieczywa, zamiast tego użyj soczystych plastrów.

Przyrządzanie śniadania dla niektórych jest nie lada wyzwaniem. Chcąc przygotować coś na rano można bardzo mocno się główkować. Chcemy nieco ułatwić ten proces i podrzucamy przepis na tosty pozbawione pieczywa. Zamiast tego używa się soczystych plastrów kurczaka.

Zobacz wideo Ravioli z tostów

Pomysł na tosty à la pizza jest wynikiem zabawy z tradycyjnymi składnikami na pizzę. Jej bazą nie jest typowy mączny placek. Zamienia się go na cienko pokrojonego kurczaka i to na nim układa się resztę składników. By jeszcze bardziej podkręcić smak tego dania, można dodać do niego kukurydzę czy boczek.

Przepis na tosty à la pizza bez pieczywa

Składniki

  • 4 plastry kurczaka,
  • 250 ml sosu pomidorowego,
  • 500 g startego sera mozzarella,
  • 50 g startego sera parmezan,
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • szczypta suszonej bazylii,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • świeża bazylia do dekoracji,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka oczyść z chrząstek i błonek. Następnie pokrój je na cienkie plastry i delikatnie je rozbij.
  2. Do miseczki wsyp suszone oregano i bazylię, wrzuć również czosnek granulowany, sól i pieprz. Delikatnie zamieszaj. Każdy plaster kurczaka obtocz dokładnie w przyprawach. 
  3. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Gdy olej jest odpowiednio gorący, ułóż na nim plastry kurczaka. Smaż je z dwóch stron przez kilka minut do całkowitego wysmażenia.
  4. Na tak przygotowanym kurczaku rozprowadź równomiernie łyżkę sosu pomidorowego. Wierzch posyp startym serem mozzarella i parmezanem.
  5. Przełóż kurczaka na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 10 minut, do momentu aż ser się rozpuści i przypiecze.
  6. Po wyjęciu z piekarnika posyp danie suszonym oregano i dodaj świeżą bazylię dla dekoracji. Podawaj na ciepłe, smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.