Uwaga, uwaga. Sernik już nie jest królem. To ciasto jest tysiąc razy lepsze i prostsze w przygotowaniu

Dla wielu sernik jest niekwestionowanym królem ciast. Okazuje się jednak, że to wilgotne ciasto jogurtowe bije go na głowę. Jak przygotować ten obłędnie pyszny deser? Podpowiadamy.

Ciasto jogurtowe to idealna przekąska na chłodne jesienne wieczory. Doskonale komponuje się z kawą, herbatą czy kakao. To doskonały wybór dla osób, które lubią charakterystyczne smaki. A ten przepis nigdy nie zawodzi.  

Zobacz wideo Sprawdziliśmy smak i cenę popularnych okrągłych croissantów z Gdańska

Przepis na ciasto jogurtowe. Jest wilgotne i obłędnie pyszne 

To wilgotne ciasto jogurtowe smakuje obłędnie - dużo lepiej niż sernik. Jego przygotowanie jest bajecznie proste, więc może przygotować je każdy. Żadne umiejętności i zaawansowane sprzęty kuchenne nie są do tego potrzebne. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 300 g twarogu półtłustego, 
  • 200 g cukru
  • 120 g jogurtu naturalnego, 
  • 120 ml oleju, 
  • 5 jajek, 
  • 3-4 łyżki cukru pudru, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli

Jogurtowiec - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

  1. Wbijamy cztery jajka do miski. Wsypujemy cukier, szczyptę soli i ubijamy do momentu, aż masa stanie się biała i pojawi się piana. 
  2. Dodajemy jogurt naturalny i nadal ubijamy.  
  3. Mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy też proszek do pieczenia. Mieszamy do momentu zgęstnienia ciasta. 
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę. Wyrównujemy górę przy pomocy szpatułki. 
  5. Miksujemy twaróg z jajkiem i cukrem pudrem. Gdy masa będzie już gładka, przekładamy ją do rękawa cukierniczego. 
  6. Masę twarogową ostrożnie wyciskamy na wierzch ciasta, tworząc wzór w kratkę.  
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ciasto przez około 40-50 minut. Sprawdzamy, czy się upiekło, za pomocą drewnianego patyczka.  
  8. Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z ulubionym gorącym napojem lub lodami. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.