Jeśli szukasz przepisu na szybki, ale pyszny, rozgrzewający i sycący obiad, to musisz koniecznie spróbować zupy porowej. Jest obłędnie pyszna, a sekret jej smaku tkwi nie tylko w porze, ale i dodatkach. A właściwie jednym, najważniejszym dodatku, który sprawi, że nabierze wyrazu i będzie bardziej kremowa.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Zupa krem z pora - przepis mamy. Zapomnisz o rosole i zupie pomidorowej
Przepis na zupę porową jest banalnie prosty. A na dodatek jest ona tak pyszna, że nie sposób się jej oprzeć. Gwarantujemy, że będzie się nią zajadać cała rodzina. Jak ją przygotować, by smakowała każdemu? Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przede wszystkim musisz pamiętać o tym, że bardzo ważną rolę odgrywa tu ser. Warto wybrać ser feta, który sprawi, że kubki smakowe po prostu wystrzelą. Nie warto więc przesadzać z solą, bo przy takim połączeniu zupa może być za słona.
Składniki:
- 4 pory,
- 1 litr bulionu lub lekkiego rosołu,
- 1 cebula,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera
- ok. 50 g sera feta,
- sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa, chilli (opcjonalnie),
- masło.
Zupa porowa - jak ją przygotować? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz i pokrój na kawałki. Z porów odetnij twarde, zielone liście, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- W dużym garnku rozpuść dużą łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż posiekanego pora. Podsmażaj przez 5 minut, następnie dodaj resztę warzyw i podsmażaj, aż się zrumienią.
- Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj pokruszony ser feta. Kiedy się rozpuści, całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem.
- Dopraw do smaku przyprawami i gotuj jeszcze 5-10 minut. Podawaj z grzankami lub świeżym chlebem. Jeśli nie zamierzasz blendować zupy, może sprawdzić się tutaj makaron.