-
Haps
-
Jak przygotować
- Odkryłam, jak podkręcić smak klasycznych mielonych. Recepturę znalazłam w starym zeszycie babci
Odkryłam, jak podkręcić smak klasycznych mielonych. Recepturę znalazłam w starym zeszycie babci
Kotlety mielone to klasyk nad klasykami. Niektórzy nie potrzebują już przepisu, by je wykonać. Podaje się je zawsze z ziemniakami i sałatką jednak ten sposób okazuje się smaczniejszy. Znalazłam go w kajecie babci, zrobiłam i zachwyciłam się smakiem. To jest po prostu genialne.
Zobacz wideo Kotlet siekany z kurczaka - pyszny i prosty do wykonania
Kotlety mielone to danie, które zapadło w pamięć wielu z nas jako smak dzieciństwa. To prawdziwa klasyka kuchni, która przetrwała próbę czasu i stała się ulubionym daniem wielu pokoleń. Jednak nie tylko tradycja przyciąga nas do tego dania, lecz także jego wyjątkowy smak i uniwersalność. Zazwyczaj przygotowuje się je z mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanki obu, a także dodatków takich jak cebula, bułka tarta, jajko, przyprawy i zioła. Gdy są już wysmażone, serwuje się je z ziemniakami i domowej roboty surówką. Jednak tym razem chcę pokazać nieco inny sposób ich podania. Zamiast klasycznych dodatków warto polać je sosem chrzanowym, który ma głęboki i aromatyczny smak.
Przepis na kotlety mielone z sosem chrzanowym
Składniki na kotlety mielone:
- 500 g mięsa mielonego,
- cebula,
- jajko,
- pół szklanki bułki tartej,
- czerstwa kajzerka,
- pół szklanki mleka,
- sól,
- pieprz,
- oleju do smażenia.
Składniki na sos chrzanowy:
- pół szklanki bulionu,
- 2 łyżki tartego chrzanu,
- pół szklanki śmietany 18 proc.,
- łyżka masła,
- łyżka mąki pszennej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Czerstwą bułkę zalej mlekiem i odstaw ją na kilka minut, by napęczniała. Po tym czasie dokładnie wyciśnij z niej nadmiar płynu i umieść ją w misce. Dodaj do niej mięso mielone, posiekaną cebulę, jajko, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiaj do całkowitego połączenia składników.
- Z powstałej masy uformuj zgrabne kotlety, każdy obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio gorący, smaż na nim mięso. Obsmażaj je z dwóch stron do uzyskania brązowego koloru.
- W czasie smażenia przygotuj sos chrzanowy. W rondelku podgrzej masło i wsyp do niego mąkę. Cały czas mieszając podgrzewaj mieszankę przez około 3 minuty.
- Następnie stopniowo wlewaj bulion, dodaj chrzan i śmietanę. Wymieszaj do całkowitego połączenia. Gotuj sos na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje i osiągnie odpowiednią konsystencję. Na koniec dopraw go solą i pieprzem do smaku.
- Wysmażone kotlety serwuj z ugotowaną kaszą, polane sosem chrzanowym. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl