-
Haps
-
Jak przygotować
- Każdy wkłada te składniki do piekarnika i zapieka, a ty włóż je do garnka. Wyjdzie z tego rozgrzewająca zupa
Każdy wkłada te składniki do piekarnika i zapieka, a ty włóż je do garnka. Wyjdzie z tego rozgrzewająca zupa
Za oknem coraz gorsza pogoda, a temperatura na termometrze z każdym dniem spada coraz bardziej. Właśnie w takich okolicznościach najlepiej posiłkować się daniami, które rozgrzewają i są sycące. Ta propozycja obiadowa może zaskoczyć podaniem, bo zazwyczaj widzimy ją w nieco inny sposób. Jednak jej smak nikogo nie zawiedzie.
Lasagne to charakterystyczne danie kuchni włoskiej. Warstwowa zapiekanka jest bardzo popularna i wiele restauracji postanawia ją podawać. Jeśli tylko ma się ochotę i czas, można ją również przyrządzić samodzielnie. Dla wielu jednak jest to bardzo czasochłonne i pomimo że kochają smak tej potrawy, nie decydują się na jej zrobienie. Okazuje się jednak, że można zasmakować tego dania w nieco innej, szybszej formie. Mianowicie w formie zupy.
Zobacz wideo Zupa serowa, ciągnąca się przyjemność
Zupa lasagne to innowacyjne podejście do klasycznej kuchni. Zawiera kluczowe składniki, które tworzą jej intensywny i złożony smak. Oprócz charakterystycznego makaronu, mięsa mielonego, pomidorów i serów, do jej przygotowania wykorzystuje się również aromatyczne zioła, jak bazylia i oregano. Zupa ta doskonale komponuje się z chrupiącym chlebem czosnkowym, a także jako samodzielne danie, podane z odrobiną świeżej bazylii.
Przepis na zupę lasagne
Składniki
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 500 ml bulionu,
- 500 g mięsa mielonego,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- puszka pomidorów krojonych,
- łyżeczka suszonego oregano,
- łyżka suszonej bazylii,
- łyżeczka natki pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- 10 kawałków makaronu lasagne,
- kwaśna śmietana,
- ser żółty w kostce.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie warzyw. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Na dnie garnka rozgrzej olej i podsmaż na nim gotowe warzywa. Powinny się lekko zarumienić.
- Następnie dodaj mięso mielone i dokładnie wymieszaj. Trzymaj całość na średnim ogniu i smaż do momentu, aż mięso stanie się wysmażone.
- Do wysmażonych składników dodaj pomidory z puszki, a także passatę pomidorową. Wsyp również przyprawy takie jak sól, pieprz, oregano, bazylia i posiekana natka pietruszki. Wszystko dokładnie zamieszaj i duś pod przykryciem przez kilka minut.
- Po tym czasie, do zupy wsyp surowy makaron i gotuj potrawę na małym ogniu do momentu, aż stanie się miękki. Co jakiś czas mieszaj, by nic się nie przypaliło.
- Na koniec wsyp starty na dużych oczkach żółty ser, zamieszaj. Zupę podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, serem i natką pietruszki. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl