Każdy wkłada te składniki do piekarnika i zapieka, a ty włóż je do garnka. Wyjdzie z tego rozgrzewająca zupa

Za oknem coraz gorsza pogoda, a temperatura na termometrze z każdym dniem spada coraz bardziej. Właśnie w takich okolicznościach najlepiej posiłkować się daniami, które rozgrzewają i są sycące. Ta propozycja obiadowa może zaskoczyć podaniem, bo zazwyczaj widzimy ją w nieco inny sposób. Jednak jej smak nikogo nie zawiedzie.

Lasagne to charakterystyczne danie kuchni włoskiej. Warstwowa zapiekanka jest bardzo popularna i wiele restauracji postanawia ją podawać. Jeśli tylko ma się ochotę i czas, można ją również przyrządzić samodzielnie. Dla wielu jednak jest to bardzo czasochłonne i pomimo że kochają smak tej potrawy, nie decydują się na jej zrobienie. Okazuje się jednak, że można zasmakować tego dania w nieco innej, szybszej formie. Mianowicie w formie zupy.

Zobacz wideo Zupa serowa, ciągnąca się przyjemność

Zupa lasagne to innowacyjne podejście do klasycznej kuchni. Zawiera kluczowe składniki, które tworzą jej intensywny i złożony smak. Oprócz charakterystycznego makaronu, mięsa mielonego, pomidorów i serów, do jej przygotowania wykorzystuje się również aromatyczne zioła, jak bazylia i oregano. Zupa ta doskonale komponuje się z chrupiącym chlebem czosnkowym, a także jako samodzielne danie, podane z odrobiną świeżej bazylii.

Przepis na zupę lasagne

Składniki

  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 500 ml bulionu,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • łyżka suszonej bazylii,
  • łyżeczka natki pietruszki, 
  • sól,
  • pieprz,
  • 10 kawałków makaronu lasagne,
  • kwaśna śmietana,
  • ser żółty w kostce.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie warzyw. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Na dnie garnka rozgrzej olej i podsmaż na nim gotowe warzywa. Powinny się lekko zarumienić.
  2. Następnie dodaj mięso mielone i dokładnie wymieszaj. Trzymaj całość na średnim ogniu i smaż do momentu, aż mięso stanie się wysmażone.
  3. Do wysmażonych składników dodaj pomidory z puszki, a także passatę pomidorową. Wsyp również przyprawy takie jak sól, pieprz, oregano, bazylia i posiekana natka pietruszki. Wszystko dokładnie zamieszaj i duś pod przykryciem przez kilka minut.
  4. Po tym czasie, do zupy wsyp surowy makaron i gotuj potrawę na małym ogniu do momentu, aż stanie się miękki. Co jakiś czas mieszaj, by nic się nie przypaliło.
  5. Na koniec wsyp starty na dużych oczkach żółty ser, zamieszaj. Zupę podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, serem i natką pietruszki. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: