Dodałam nietypowy składnik do pomidorowej. Teraz każdy chce ode mnie przepis

Zupa pomidorowa to chyba najczęściej gotowana zupa w polskich domach i niektórym mogła już spowszednieć. Jednak trzeba wiedzieć, że ten przepis można bardzo łatwo podrasować i ja ostatnio przekonałam się, że jeden dziwny dodatek pasuje do pomidorowej jak żaden inny. Ten dodatek zazwyczaj jemy z wędlinami i na kanapce.

Więcej porad kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli chodzi o zupy, to najczęściej gotuję pieczarkową, flaczki i oczywiście pomidorówkę. Często przerabiam na te zupy rosół, ale jednak pomidorową lubię zrobić od podstaw. To zupa, która daje spore pole do popisu i zawsze staram się powtarzać, że to, co najłatwiejsze, najlepiej i najłatwiej można podrasować. Ostatnio zrobiłam pomidorówkę na żeberkach i kurczaku - klasyka, wiadomo, ale jakaś siła podpowiedziała mi, żeby dodać do niej musztardę. Tata zjadł trzy dokładki, a następnego dnia musiałam gotować od nowa.

Zobacz wideo

Jak podkręcić pomidorową? Ten dodatek sprawdzi się idealnie

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 większa pietruszka
  • pół selera
  • por
  • 500 ml domowej passaty pomidorowej 
  • opcjonalnie kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, ziele angielskie, liście laurowe
  • 2 czubate łyżki musztardy
  • ulubiony makaron 
  • posiekana natka pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Mięso oczyść, żeberka pokrój na mniejsze części i zalej wodą na ok. "4 palce". Zagotuj na wolnym ogniu. Kiedy zbiorą się szumowiny, zdejmij je (chociaż nie jest to konieczne). Dodaj kilka kulek ziela angielskiego, 3-4 listki laurowe oraz sól. 
  2. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki, czosnek możesz przepuścić przez praskę. Dodaj do wywaru i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  3. Do zupy dodaj passatę pomidorową, dopraw pieprzem i czosnkiem. Dodaj także musztardę i zagotuj. W razie potrzeby dodaj koncentrat pomidorowy. Podawaj z ulubionym makaronem i udekoruj natką pietruszki.

Nic trudnego, prawda? Smak tej zupy powinien poznać absolutnie każdy miłośnik wyrazistych i pysznych zup. Możesz dodatkowo zabielić ją śmietaną - ja wolę jednak "czyste" zupy, dlatego na liście składników nie znalazła się śmietana.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.