Więcej przepisów na jesienne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa dyniowa może wydać się banalna, ale na pewno nie jest banalna w smaku, jedynie w wykonaniu. Przepis bowiem jest łatwiuteńki, ale przecież doskonale wiemy, że właśnie takie przepisy najłatwiej jest podkręcić. Dynia jako warzywo jest słodka, jednak zupa, o której dziś opowiemy, będzie lekko pikantna, kremowa i rozgrzewająca. To wszystko za sprawą dodatków, wśród których nie może zabraknąć trzech przypraw - gałki muszkatołowej, imbiru i chili.
Rozgrzewająca zupa dyniowa - przepis idealny na jesień
Składniki:
- 1l bulionu lub lekkiego rosołu
- 1,5 kg dyni
- 1 cebula
- 2 solidne łyżki masła
- 1 łyżka startego imbiru
- płaska łyżeczka chili
- płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- śmietanka 30 proc.
Sposób wykonania:
- Dynię obierz ze skóry, a miąższ pokrój w niewielką kostkę. W kostkę pokrój jeszcze cebulę. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim masło.
- Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj dynię i smaż całość na dość sporej mocy palnika, aż dynia miejscami się delikatnie zezłoci.
- Do garnka wlej bulion, zmniejsz moc palnika i gotuj całość, aż dynia zacznie się rozpadać. Wówczas dodaj przyprawy.
- Do zupy wlej śmietankę i zmiksuj całość za pomocą ręcznego blendera. W razie potrzeby dopraw według swoich własnych upodobań.
Taka zupa idealnie smakuje z grzankami smażonymi na maśle z dodatkiem ziołowych przypraw, ale nie gorzej smakuje również z chipsami z boczku lub chipsami z sera. Opcji jest wiele, każda jest pyszna.