Rozgrzewająca zupa z dyni. Dodaj te trzy przyprawy, a smak cię zachwyci i pokrzepi

Zupa z dyni jest chyba najbardziej jesienną zupą, jaka istnieje. Jednak jeśli chodzi o zupy na jesień, mają one nie tylko świetnie smakować, ale także rozgrzewać. Dzięki trzem przyprawom zupa dyniowa zyska nie tylko charakteru, ale także sprawi, że po obiedzie wyłączysz grzejnik.

Więcej przepisów na jesienne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa dyniowa może wydać się banalna, ale na pewno nie jest banalna w smaku, jedynie w  wykonaniu. Przepis bowiem jest łatwiuteńki, ale przecież doskonale wiemy, że właśnie takie przepisy najłatwiej jest podkręcić. Dynia jako warzywo jest słodka, jednak zupa, o której dziś opowiemy, będzie lekko pikantna, kremowa i rozgrzewająca. To wszystko za sprawą dodatków, wśród których nie może zabraknąć trzech przypraw - gałki muszkatołowej, imbiru i chili. 

Zobacz wideo

Rozgrzewająca zupa dyniowa - przepis idealny na jesień

Składniki:

  • 1l bulionu lub lekkiego rosołu
  • 1,5 kg dyni
  • 1 cebula
  • 2 solidne łyżki masła
  • 1 łyżka startego imbiru
  • płaska łyżeczka chili
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietanka 30 proc.

Sposób wykonania:

  1. Dynię obierz ze skóry, a miąższ pokrój w niewielką kostkę. W kostkę pokrój jeszcze cebulę. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim masło.
  2. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj dynię i smaż całość na dość sporej mocy palnika, aż dynia miejscami się delikatnie zezłoci. 
  3. Do garnka wlej bulion, zmniejsz moc palnika i gotuj całość, aż dynia zacznie się rozpadać. Wówczas dodaj przyprawy. 
  4. Do zupy wlej śmietankę i zmiksuj całość za pomocą ręcznego blendera. W razie potrzeby dopraw według swoich własnych upodobań. 

Taka zupa idealnie smakuje z grzankami smażonymi na maśle z dodatkiem ziołowych przypraw, ale nie gorzej smakuje również z chipsami z boczku lub chipsami z sera. Opcji jest wiele, każda jest pyszna. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.