Z tym napojem żadne przeziębienie nie jest ci straszne. Babcie robiły go w każdą jesień

Gdy za oknem pojawia się gorsza pogoda, a słońce chowa się za deszczowymi chmurami, nas może zacząć dopadać przeziębienie. W takich sytuacjach pierwsza nasza myśl jest, by sięgnąć po suplementy i leki. Jednak tej jesieni zacznij używać czegoś innego. Jest to domowej roboty napój, który stawia na nogi. Babcie podawały go od najmłodszych lat.

Kiedy myślimy o wzmocnieniu zdrowia, często sięgamy po suplementy, aby dostarczyć organizmowi więcej witamin. Jednak jednym z najlepszych naturalnych eliksirów, który jest niedoceniany, jest sok z buraków. To napój, który jest nie tylko smaczny, ale także bogaty w składniki odżywcze, które mogą wesprzeć odporność i ogólny stan zdrowia. 

Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Sok z buraków jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Najbardziej charakterystycznym i korzystnym składnikiem, jest betanina. To naturalny barwnik, który nadaje burakom ich charakterystyczny czerwony kolor. To również silny przeciwutleniacz, który pomaga w ochronie zdrowia. Ponadto sok z buraków jest bogaty w witaminę C, która jest kluczowym składnikiem wspierającym naszą odporność. Sok z buraków ma także korzystny wpływ na układ krążenia. Regularne stosowanie takiego napoju z pewnością pomoże nam utrzymać odpowiednie zdrowie i samopoczucie.

Przepis na sok z buraka

  • Składniki
  • 500 ml wody,
  • 4 duże buraki,
  • jabłko,
  • duży kawałek imbiru,
  • sok z jednej cytryny,
  • łyżka miodu.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowywanie soku zacznij od obrania i pokrojenia na mniejsze kawałki buraków, a także imbiru. Jabłko przemyj, obierz i usuń gniazda nasienne, również pokrój je na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki umieść w sokowirówce lub zmiksuj za pomocą blendera.
  2. Gdy produkty zostaną zmiksowane, dodaj do nich sok z cytryny, a także miód. Wszystko dokładnie zamieszaj do połączenia.
  3. Do tak przygotowanych składników wlej wodę i ponownie zamieszaj. Właśnie tak powstał sok, który później możesz przelać do butelek i przechowywać w lodówce.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.