Prosty przepis na szybką sałatkę we włoskim stylu. W sam raz na imprezę lub jako dodatek do obiadu

Sałatka z szynką parmeńską, serkiem halloumi oraz pomidorkami koktajlowymi to świetny pomysł na szybką i smaczną przekąskę lub zdrowy dodatek do obiadu. Przygotujesz ją w kilka chwil, a jej wyjątkowy smak sprawi, że poczujesz się jak na włoskich wakacjach.

Organizujesz spotkanie rodzinne lub imprezę ze znajomymi i szukasz pomysłu na szybką sałatkę? Jeśli lubisz kuchnię śródziemnomorską i klimat słonecznych Włoch, koniecznie wypróbuj poniższą recepturę. Sprawdza się na każdą okazję, a prostota wykonania sprawia, że każdy jest w stanie samodzielnie ją przygotować. Bez względu na to, czy jest się szefem kuchni w restauracji, czy we własnym domu. 

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Przepis na szybką sałatkę we włoskim stylu. Jest kolorowa, smaczna i niezwykle sycąca

Sałatka z szynką parmeńską (prosciutto di Parma) oraz dodatkiem pożywnych pomidorków koktajlowych, a także tych suszonych w oleju jest wyjątkowo aromatyczna. Sam jej zapach przywodzi na myśl włoskie trattorie, w których serwowane są pyszne dania kuchni regionalnej. Dzięki tej przekąsce goście będą zachwyceni. Gwarantujemy, że sałatka zniknie z talerzy w okamgnieniu.

Składniki:

  • 250 g sałaty masłowej lub rzymskiej,
  • 200 g roszponki lub rukoli,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 150 g szynki parmeńskiej,
  • 100 g pomidorów suszonych w oleju,
  • 100 g sera halloumi,
  • oliwa z oliwek.

Szybka sałatka z szynką, serem i pomidorkami. Sposób przygotowania

Sałatę i roszponkę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie przełóż do dużej miski. Ser pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Podsmażaj go przez kilka minut, aż się zarumieni, a w dalszej kolejności przełóż go do "zieleniny". 

Pomidorki koktajlowe pokrój w połówki lub ćwiartki, podobnie jak te z oleju. Wrzuć je do miski razem z pokrojonymi plasterkami szynki parmeńskiej. Całość wymieszaj. Na koniec polecamy skropić gotową sałatkę odrobiną oliwy - wydobędzie ona nowe nuty smaku i aromatu. Jeśli lubisz oliwki i orzechy, śmiało możesz je dodać. W ten sposób przekąska stanie się jeszcze bardziej smakowita i pożywna. Sałatkę włoską podawaj ze świeżym pieczywem, najlepiej bagietką czosnkową lub grzankami. Świetnie sprawdzi się w tym celu również kruchy chlebek naan. Z takim smakołykiem - uczta gwarantowana. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: