Organizujesz spotkanie rodzinne lub imprezę ze znajomymi i szukasz pomysłu na szybką sałatkę? Jeśli lubisz kuchnię śródziemnomorską i klimat słonecznych Włoch, koniecznie wypróbuj poniższą recepturę. Sprawdza się na każdą okazję, a prostota wykonania sprawia, że każdy jest w stanie samodzielnie ją przygotować. Bez względu na to, czy jest się szefem kuchni w restauracji, czy we własnym domu.
Sałatka z szynką parmeńską (prosciutto di Parma) oraz dodatkiem pożywnych pomidorków koktajlowych, a także tych suszonych w oleju jest wyjątkowo aromatyczna. Sam jej zapach przywodzi na myśl włoskie trattorie, w których serwowane są pyszne dania kuchni regionalnej. Dzięki tej przekąsce goście będą zachwyceni. Gwarantujemy, że sałatka zniknie z talerzy w okamgnieniu.
Składniki:
Sałatę i roszponkę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie przełóż do dużej miski. Ser pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Podsmażaj go przez kilka minut, aż się zarumieni, a w dalszej kolejności przełóż go do "zieleniny".
Pomidorki koktajlowe pokrój w połówki lub ćwiartki, podobnie jak te z oleju. Wrzuć je do miski razem z pokrojonymi plasterkami szynki parmeńskiej. Całość wymieszaj. Na koniec polecamy skropić gotową sałatkę odrobiną oliwy - wydobędzie ona nowe nuty smaku i aromatu. Jeśli lubisz oliwki i orzechy, śmiało możesz je dodać. W ten sposób przekąska stanie się jeszcze bardziej smakowita i pożywna. Sałatkę włoską podawaj ze świeżym pieczywem, najlepiej bagietką czosnkową lub grzankami. Świetnie sprawdzi się w tym celu również kruchy chlebek naan. Z takim smakołykiem - uczta gwarantowana. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl