Zupa mleczna była zmorą? Z tym przepisem pokochasz ją od pierwszej łyżki. Przyda się nieoczywisty składnik

Zupa mleczna to nie musi być ciepłe mleko z cukrem, cynamonem, kożuchem i pokruszoną bułką. Jeśli w dzieciństwie aż cię skręcało, gdy w przedszkolu była podawana zupa mleczna, łączę się w bólu, ale ten przepis w niczym nie będzie przypominał tego dania, które nas tak straumatyzowało. Weź trochę czosnku i wyczaruj obiad pierwsza klasa.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa mleczna to jedno z tych dań, które budzą sporo emocji i dzielą społeczeństwo niemal jak polityka. Jednak dziś mamy coś dla tych, którzy na zupę mleczną nie mogli patrzeć całe dzieciństwo. Ten przepis spokojnie mógłby stać się twoim popisowym daniem i warto go zrobić, chociażby dla miny gości, którzy usłyszą, że na obiad podajesz zupę mleczną. Weź czosnek, pietruszkę oraz ser - ten smak jest godny najlepszych restauracji.

Zobacz wideo

Nietypowa zupa mleczna - bez cukru, za to z serem i czosnkiem

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1,5 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta chili
  • łyżeczka koncentratu
  • masło do smażenia
  • ziołowe grzanki do podania
  • 3 łyżki startego sera cheddar

Sposób wykonania:

  1. W garnku rozgrzej masło i kiedy zacznie się pienić, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj go, aż uwolni aromat. Uważaj jednak, żeby go nie orzesmazyć - wówczas może być gorzki.
  2. Podsmażony czosnek zalej mlekiem oraz bulionem i zagotuj na wolnym ogniu, nie dopuść jednak, by zebrał się kożuch. Jeśli tak będzie - usuń go. 
  3. Dodaj sól, pieprz, oraz gałkę muszkatołową. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dopraw zupę odrobina chwili i niewielką ilością koncentratu. 
  4. Do zupy dodaj starty ser i podgrzewaj całość, aż się rozpuści. Jeśli nie masz pod ręką twardego sera, możesz dodać ser topiony. 
  5. Zupę podawaj gorącą z grzankami. Możesz także dodać makaron - jak tylko lubisz. 

Taka zupa może wprawić w zdumienie te osoby, które kojarzą zupę mleczną tylko ze słodkim smakiem. Jednak ta wariacja jest naprawdę pyszna i zdecydowanie warta wypróbowania. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.