Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa mleczna to jedno z tych dań, które budzą sporo emocji i dzielą społeczeństwo niemal jak polityka. Jednak dziś mamy coś dla tych, którzy na zupę mleczną nie mogli patrzeć całe dzieciństwo. Ten przepis spokojnie mógłby stać się twoim popisowym daniem i warto go zrobić, chociażby dla miny gości, którzy usłyszą, że na obiad podajesz zupę mleczną. Weź czosnek, pietruszkę oraz ser - ten smak jest godny najlepszych restauracji.
Nietypowa zupa mleczna - bez cukru, za to z serem i czosnkiem
Składniki:
- 1 litr mleka
- 1,5 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta chili
- łyżeczka koncentratu
- masło do smażenia
- ziołowe grzanki do podania
- 3 łyżki startego sera cheddar
Sposób wykonania:
- W garnku rozgrzej masło i kiedy zacznie się pienić, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj go, aż uwolni aromat. Uważaj jednak, żeby go nie orzesmazyć - wówczas może być gorzki.
- Podsmażony czosnek zalej mlekiem oraz bulionem i zagotuj na wolnym ogniu, nie dopuść jednak, by zebrał się kożuch. Jeśli tak będzie - usuń go.
- Dodaj sól, pieprz, oraz gałkę muszkatołową. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dopraw zupę odrobina chwili i niewielką ilością koncentratu.
- Do zupy dodaj starty ser i podgrzewaj całość, aż się rozpuści. Jeśli nie masz pod ręką twardego sera, możesz dodać ser topiony.
- Zupę podawaj gorącą z grzankami. Możesz także dodać makaron - jak tylko lubisz.
Taka zupa może wprawić w zdumienie te osoby, które kojarzą zupę mleczną tylko ze słodkim smakiem. Jednak ta wariacja jest naprawdę pyszna i zdecydowanie warta wypróbowania.