Odkryłam, jak zrobić smaczniejsze placki z cukinii, a ta porada jest bezcenna. Potrzebujesz tego składnika

Placki z cukinii to nieco mniej popularna wersja tych zrobionych z ziemniaków. Robi się je równie szybko i mają charakterystyczny smak. By trochę go zmienić, dodałam do masy pewien składnik. Podkręca aromat, a placki dużo dzięki temu zyskują. Nie trzeba wiele, by kultowe danie zyskało nowe życie.

Placki z cukinii to doskonały pomysł na domowy obiad. Ich przygotowanie jest szybkie i są dobrą alternatywą dla placków ziemniaczanych, które robimy znacznie częściej. Równie dobrze smakują podawane na ciepło, jak i na zimno. Klasyczny przepis nie mówi o tym, by dodać do nich jakieś urozmaicenia. Jednak my lubimy nieco podkręcić ich smak. Do masy warzywnej dodajemy więc ser bałkański, który nadaje im wyjątkowości. Dodatkowo do podania proponujemy sos jogurtowy.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Nie ulega wątpliwości, że chrupiące placki to pożądany efekt każdego z nas. Sposobem, aby właśnie takie były, jest wcześniejsze odsączenie całej masy z wody, która zebrała się w niej przez starte warzywa. Kolejnym trikiem, który może pomóc, jest odsączenie usmażonych placków z nadmiaru tłuszczu. Możemy to zrobić ręcznikiem papierowym, na który będziemy kłaść przygotowane danie.

Przepis na placki z cukinii po bałkańsku

Składniki na placki:

  • 500 g cukinii,
  • 200 g sera bałkańskiego,
  • 2 jajka,
  • 80 g mąki pszennej,
  • garść świeżej bazylii,
  • 2 łyżki świeżego koperku,
  • 2 cebule,
  • skórka z dwóch limonek,
  • łyżeczka suszonego kminku,
  • szczypta płatków chili,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos jogurtowy:

  • 200 g jogurtu greckiego,
  • 2 limonki,
  • łyżeczka miodu,
  • garść świeżej bazylii,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię dokładnie przemyj i osusz. Następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do większej miski. Warzywo obficie posól i pozostaw na około 15 minut. Po tym czasie wylej nadmiar wody, który zebrał się na dnie naczynia.
  2. Do takiego warzywa wrzuć pokruszony ser bałkański, a także posiekaną bazylię, koperek, posiekaną na drobną kostkę cebulę. Nie zapomnij również dodać pieprzu, kminku, suszonych płatków chili, startej skórki z limonki i jajek. Całość dokładnie wymieszaj, do połączenia.
  3. Na sam koniec, do tak przygotowanej mieszanki wsyp przesianą przez sitko mąkę i ponownie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wyłóż na niego porcje masy, tworząc zgrabne placuszki. Smaż je z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Po wysmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  5. W czasie smażenia przygotuj sos jogurtowy. Do miseczki wlej jogurt grecki, sok z limonek i miód. Przypraw składniki solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Dokładnie zamieszaj i podawaj z przygotowanymi plackami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: