Faszerowane papryki na Halloween potrafią budzić grozę. Ale na szczęście są piekielnie smaczne

Papryka faszerowana to obłędnie pyszna przekąska. W Halloween może jednak przybrać całkowicie nowe, nieco diabelne oblicze. Dzieci z pewnością ucieszą się z takiego obiadu. Dorośli zaś, którym zaserwujemy taką przekąskę podczas imprezy halloweenowej, otworzą usta z wrażenia. A może strachu...?

Faszerowaną paprykę możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów. Zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej, będzie smakować świetnie. Oto nasze pomysły na farsz do halloweenowych papryk. 

Zobacz wideo Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu

Faszerowane papryki na Halloween. Nikt nie będzie w stanie się im oprzeć 

Faszerowane papryki na Halloween to inny wymiar tego dania. Aby straszyły, a jednocześnie smakowały, warto przed faszerowaniem i pieczeniem wyciąć im oczy i groźne miny – tak jak w przypadku lampionów z dyni. Zaskoczenie gości gwarantowane. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 6 czerwonych papryk, 
  • 2 cebule, 
  • 0,7 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (jeśli decydujemy się na wersję mięsną), 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • pół niedużego bakłażana, 
  • pół niedużej cukinii
  • 0,5 kg sera żółtego, 
  • 0,5 szklanki przecieru pomidorowego, 
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra mielona, curry, chilli. 

Przepisy na Halloween. Sposób przygotowania halloweenowych papryk krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy papryki, odcinamy z nich górę i wydrążamy środek. Wycinamy też oczy, nos i zęby według własnego pomysłu. Otwory nie mogą być zbyt duże, by farsz nie wypadł z papryki. 
  2. Na patelni podsmażamy czosnek i cebulę, a po chwili dodajemy mięso i pozostałę warzywa, które drobno kroimy w kostkę - smażymy całość około 10 minut, mięso przyprawiamy i dodajemy przecier pomidorowy. 
  3. Usmażone mięso wkładamy do środka papryki.  
  4. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. 
  5. Paprykę zapiekamy w piekarniku około 20-30 minut, w temperaturze 200 stopni. Smacznego! 
Więcej o: