Papryka faszerowana to obłędnie pyszna przekąska. W Halloween może jednak przybrać całkowicie nowe, nieco diabelne oblicze. Dzieci z pewnością ucieszą się z takiego obiadu. Dorośli zaś, którym zaserwujemy taką przekąskę podczas imprezy halloweenowej, otworzą usta z wrażenia. A może strachu...?
fot.istock/ DronG
REKLAMA
REKLAMA
Faszerowaną paprykę możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów. Zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej, będzie smakować świetnie. Oto nasze pomysły na farsz do halloweenowych papryk.
REKLAMA
Zobacz wideo Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu
Faszerowane papryki na Halloween. Nikt nie będzie w stanie się im oprzeć
Faszerowane papryki na Halloween to inny wymiar tego dania. Aby straszyły, a jednocześnie smakowały, warto przed faszerowaniem i pieczeniem wyciąć im oczy i groźne miny – tak jak w przypadku lampionów z dyni. Zaskoczenie gości gwarantowane. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
6 czerwonych papryk,
2 cebule,
0,7 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (jeśli decydujemy się na wersję mięsną),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra mielona, curry, chilli.
Przepisy na Halloween. Sposób przygotowania halloweenowych papryk krok po kroku
Sposób przygotowania:
Myjemy papryki, odcinamy z nich górę i wydrążamy środek. Wycinamy też oczy, nos i zęby według własnego pomysłu. Otwory nie mogą być zbyt duże, by farsz nie wypadł z papryki.
Na patelni podsmażamy czosnek i cebulę, a po chwili dodajemy mięso i pozostałę warzywa, które drobno kroimy w kostkę - smażymy całość około 10 minut, mięso przyprawiamy i dodajemy przecier pomidorowy.
Usmażone mięso wkładamy do środka papryki.
Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Paprykę zapiekamy w piekarniku około 20-30 minut, w temperaturze 200 stopni. Smacznego!