-
Haps
-
Jak przygotować
- Faszerowane papryki na Halloween potrafią budzić grozę. Ale na szczęście są piekielnie smaczne
Faszerowane papryki na Halloween potrafią budzić grozę. Ale na szczęście są piekielnie smaczne
Papryka faszerowana to obłędnie pyszna przekąska. W Halloween może jednak przybrać całkowicie nowe, nieco diabelne oblicze. Dzieci z pewnością ucieszą się z takiego obiadu. Dorośli zaś, którym zaserwujemy taką przekąskę podczas imprezy halloweenowej, otworzą usta z wrażenia. A może strachu...?
Faszerowaną paprykę możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów. Zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej, będzie smakować świetnie. Oto nasze pomysły na farsz do halloweenowych papryk.
Zobacz wideo Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu
Faszerowane papryki na Halloween. Nikt nie będzie w stanie się im oprzeć
Faszerowane papryki na Halloween to inny wymiar tego dania. Aby straszyły, a jednocześnie smakowały, warto przed faszerowaniem i pieczeniem wyciąć im oczy i groźne miny – tak jak w przypadku lampionów z dyni. Zaskoczenie gości gwarantowane. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 6 czerwonych papryk,
- 2 cebule,
- 0,7 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (jeśli decydujemy się na wersję mięsną),
- 4 ząbki czosnku,
- pół niedużego bakłażana,
- pół niedużej cukinii,
- 0,5 kg sera żółtego,
- 0,5 szklanki przecieru pomidorowego,
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra mielona, curry, chilli.
Przepisy na Halloween. Sposób przygotowania halloweenowych papryk krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Myjemy papryki, odcinamy z nich górę i wydrążamy środek. Wycinamy też oczy, nos i zęby według własnego pomysłu. Otwory nie mogą być zbyt duże, by farsz nie wypadł z papryki.
- Na patelni podsmażamy czosnek i cebulę, a po chwili dodajemy mięso i pozostałę warzywa, które drobno kroimy w kostkę - smażymy całość około 10 minut, mięso przyprawiamy i dodajemy przecier pomidorowy.
- Usmażone mięso wkładamy do środka papryki.
- Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
- Paprykę zapiekamy w piekarniku około 20-30 minut, w temperaturze 200 stopni. Smacznego!