-
Haps
-
Jak przygotować
- Ten sernik nigdy nie opada i zawsze jest puszysty. Zastosuj ten patent, a się nie zawiedziesz
Ten sernik nigdy nie opada i zawsze jest puszysty. Zastosuj ten patent, a się nie zawiedziesz
Sernik to ulubione ciasto wielu z nas. Nic dziwnego, ponieważ można w nim połączyć wszystko to, co kochamy. Jest delikatny, kremowy, można do niego dodać owoce i przede wszystkim potrafi zachwycić nas swoją słodkością. Jednak czasem nawet najbardziej dopieszczony wypiek po wyjęciu z piekarnika opada i traci swoją prezencję. Z tego przepisu zawsze będzie puszysty.
Sernik kocha większość osób na świecie, lecz w zależności od regionu, w którym go jemy i upodobań smakowych, jego forma czasem się różni. Możemy skosztować sernika na zimno, pieczonego, pieczonego w kąpieli wodnej, z owocami i innymi dodatkami. Oprócz standardowych wypieków wyróżniamy także te, które przychodzą do nas z różnych zakątków świata. Dziś pokażemy ciasto, które pochodzi z odległego kraju i które zawsze jest miękkie i puszyste.
Zobacz wideo Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - idealny deser na lato
Sernik japoński zdobył swoją popularność w Europie już kilka lat temu. Ciasto podbiło serca wyglądem przypominającym chmurkę, a także prostym przepisem i niewymagającymi składnikami. Aby zrobić to wyjątkowe ciastko, potrzebujesz kilku prostych składników. Jego bazą jest delikatny serek śmietankowy. Możesz do tego użyć mascarpone lub serka homogenizowanego. Jednak największym plusem jego zrobienia jest brak strachu o jego wygląd. Odpowiednio ubite składniki i kąpiel wodna sprawiają, że jest delikatny i miękki.
Przepis na sernik japoński
Składniki:
- 6 jajek,
- 250 g mascarpone,
- 100 ml mleka,
- 50 g masła,
- 3/4 szklanki drobnego cukru,
- 150 g mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- łyżka soku z cytryny,
- szczypta soli,
- skórka z jednej cytryny.
Sposób przygotowania:
- Minimum godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta, wyjmij wszystkie składniki z lodówki. Powinny one mieć temperaturę pokojową.
- Do miseczki wlej mleko, dodaj masło, a także mascarpone. Naczynie ustaw na garnku z gorącą wodą i energicznie mieszając, poczekaj do całkowitego rozpuszczenia i połączenia. Przygotowaną mieszankę odstaw na bok do lekkiego wystudzenia.
- Gdy masa ostygnie, dodaj do niej oddzielone od białek żółtka, a także startą skórkę z cytryny, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ponownie zamieszaj, by powstałą z tego gładka i jednolita konsystencja.
- Białka umieść w miseczce i zmiksuj je na sztywną pianę z dodatkiem soli. Partiami, lecz cały czas mieszając, dodawaj cukier. Powstała masa powinna być gładka i lśniąca.
- Teraz czas na połączenie dwóch mas w jedno. Białka delikatnie i stopniowo dodawaj do kremu serowego. Powoli wymieszaj, najlepiej jak do tego użyjesz szpatułki.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i ustaw w naczyniu żaroodpornym lub na większej i głębokiej blaszce.
- Do tak przygotowanej formy przelej powstałą masę serową. Wierzch wyrównaj szpatułką. Do głębokiej blaszki lub naczynia żaroodpornego wlej wrzątek, który powinien sięgać do połowy tortownicy.
- Tak przygotowane naczynia włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz przez kolejne 30 minut. Po wypieczeniu, ciasto pozostaw w urządzeniu do całkowitego wystudzenia. Podawaj z polewą z białej czekolady.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl