Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Śledzie w occie to obowiązkowa przekąska na moim stole z okazji świąt, ale przecież nie trzeba czekać na ważniejszą uroczystość, żeby cieszyć się ulubioną przekąską. Takie śledzie robiła już moja babcia i do tej pory nie jadłam lepszych. Przepis jest banalny, śledzie nie wychodzą za mocne dzięki odpowiednim proporcjom. Jeśli lubicie tradycyjne zakąski, taki śledzik to spełnienie marzeń.
Najlepsze śledzie w occie. Przepis ma kilkadziesiąt lat
Składniki:
- ok. 1 kg solonych płatów śledziowych
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu (jeśli wolisz mocniejszy smak, dodaj 1,5 szklanki)
- 3 cebule
- 5 listków laurowych
- łyżka kulek ziela angielskiego
- płaska łyżka cukru
Sposób wykonania:
- Na samym początku zajmij się śledziami. Trzeba je wymoczyć z soli. Włóż je do miski i zalej zimną wodą. Kiedy osiągniesz optymalny dla siebie smak, pokrój je na kawałki.
- Kiedy śledzie się moczą, posiekaj w piórka cebulę i zrób zalewę. Zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i przyprawami. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotuj czysty, najlepiej wyparzony słoik. Warstwami układaj najpierw cebulę, śledzie i tak do końca składników.
- Śledzie zalej przestudzoną zalewą, przykryj wieko i odłóż w chłodne miejsce. Następnego dnia śledzie już będą gotowe.
Proste przepisy są zawsze najlepsze, a te śledzie nie mają prawa się nie udać. Jeśli spodziewasz się gości lub na przykład planujesz imprezę w klimacie PRL, taka przekąska sprawdzi się idealnie.