Śledzie w occie ze starego przepisu. Najłatwiejszy przepis na luks-zagrychę

Śledzie w occie kojarzą się z Bożym Narodzeniem, ale przecież ta przekąska smakuje fantastycznie przez cały rok. Dziś mam dla was przepis, który jest w mojej rodzinie od wielu dziesięcioleci i tylko potwierdza teorię, że w prostocie jest siła i najlepszy smak. Wystarczy ocet, trochę cebuli i proste przyprawy.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Śledzie w occie to obowiązkowa przekąska na moim stole z okazji świąt, ale przecież nie trzeba czekać na ważniejszą uroczystość, żeby cieszyć się ulubioną przekąską. Takie śledzie robiła już moja babcia i do tej pory nie jadłam lepszych. Przepis jest banalny, śledzie nie wychodzą za mocne dzięki odpowiednim proporcjom. Jeśli lubicie tradycyjne zakąski, taki śledzik to spełnienie marzeń. 

Zobacz wideo

Najlepsze śledzie w occie. Przepis ma kilkadziesiąt lat

Składniki:

  • ok. 1 kg solonych płatów śledziowych
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu (jeśli wolisz mocniejszy smak, dodaj 1,5 szklanki)
  • 3 cebule
  • 5 listków laurowych
  • łyżka kulek ziela angielskiego
  • płaska łyżka cukru

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku zajmij się śledziami. Trzeba je wymoczyć z soli. Włóż je do miski i zalej zimną wodą. Kiedy osiągniesz optymalny dla siebie smak, pokrój je na kawałki. 
  2. Kiedy śledzie się moczą, posiekaj w piórka cebulę i zrób zalewę. Zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i przyprawami. Następnie pozostaw do ostygnięcia. 
  3. Przygotuj czysty, najlepiej wyparzony słoik. Warstwami układaj najpierw cebulę, śledzie i tak do końca składników. 
  4. Śledzie zalej przestudzoną zalewą, przykryj wieko i odłóż w chłodne miejsce. Następnego dnia śledzie już będą gotowe. 

Proste przepisy są zawsze najlepsze, a te śledzie nie mają prawa się nie udać. Jeśli spodziewasz się gości lub na przykład planujesz imprezę w klimacie PRL, taka przekąska sprawdzi się idealnie. 

Więcej o: