Sałatka warzywna z dodatkiem mięsa to prosta i sycąca przekąska, która zasmakuje domownikom i gościom. Świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do codziennego obiadu, jak i smakołyk, którym będą się zajadać ze smakiem dzieci i dorośli. Połączenie majonezu i ananasa może się niektórym wydawać niecodzienną kombinacją, zapewniamy jednak, że lekka słodycz wydobywa z dania nowe nuty smakowe.
Sałatka królewska najlepiej smakuje z selerem konserwowym, choć można też użyć świeżego. Szynkę konserwową z kolei śmiało zastąp ulubioną wędliną. Przystawka będzie smakować równie doskonale z polędwicą z indyka, szynką wędzoną lub jakąkolwiek drobiową. Jeśli na ogół stronisz od owocowych akcentów w wytrawnych potrawach, nie ma się czego obawiać! Ananas w tym zestawieniu świetnie komponuje się ze smakiem warzyw.
Składniki:
Jajka ugotuj na twardo. Seler konserwowy odsącz, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do pojemnika, np. do miski. To samo zrób z ananasem i kukurydzą z puszki. Ananasa pokrój w kostkę lub plasterki. W drobną kostkę pokrój także szynkę konserwową lub inną.
Pokrojone ogórki oraz żółty ser umieść w misce z pozostałymi składnikami. Ugotowane jajka obierz ze skorupki, a następnie przeciśnij przez praskę. Wszystko ze sobą wymieszaj. Na koniec dodaj majonez i dopraw całość solą i pieprzem wedle uznania. Ponownie zamieszaj, tak by wszystkie składniki się połączyły. Gotową sałatkę podawaj w towarzystwie pieczywa lub jako dodatek do dania głównego. Świetnie się spisze zarówno podczas obiadu, jak i kolacji. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl