-
Haps
-
Jak przygotować
- Wczorajsze ziemniaki najlepsze są w takiej wersji. Znikną szybciej od schabowych
Wczorajsze ziemniaki najlepsze są w takiej wersji. Znikną szybciej od schabowych
Gdy zostanie nam prawie cały garnek ugotowanych ziemniaków, możemy poważnie się zastanawiać, co z nich zrobić. Dla nas odpowiedź jest prosta i nie musimy się nad nią zastanawiać. Ten przepis jest najlepszy, a to, co z niego wychodzi, może powalić na kolana.
Gdy przygotowujemy obiad, gdzie dodatkowym składnikiem są ugotowane ziemniaki, możemy się spodziewać, że pozostanie ich nam nieco. By ich nie pozostawiać i później wyrzucać, proponujemy zrobić coś tak smacznego, że można wypaść z butów, czy kapci. To przekąska, która świetnie sprawdzi się na chłodne wieczory, lub jako smakołyk na imprezie. Zrobienie jej to zaledwie kilka minut.
Zobacz wideo Krokiety z kaszy jaglanej [HAPS KIDS]
Przekąską, o której jest mowa są ziemniaczane krokiety nadziewane żółtym serem. Ugotowane kartofle przyprawia się aromatycznymi przyprawami, a na placku z ziemniaków układa starty żółty ser. Coś takiego formuje się na kształt krokieta, obtacza w bułce tartej, smaży i gotowe!
Przepis na krokiety ziemniaczane nadziewane żółtym serem
Składniki
- 500 g ziemniaków,
- jajko,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki przyprawy do ziemniaków,
- 350 g żółtego sera w kostce,
- sól,
- pieprz.
Składniki dodatkowe
- olej do smażenia,
- bułka tarta do obtoczenia.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz, przemyj i umieść w garnku z osoloną wodą. Gotuj je do miękkości, następnie odcedź i przeciśnij przez praskę.
- Do tak przygotowanych ziemniaków dodaj jajko, przesianą mąkę pszenną i bułkę tartą. Dopraw wszystko solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do większej miski.
- Z powstałej ziemniaczanej masy formuj cienkie i większe placuszki. Na środku każdego z nich wyłóż żółty ser i dokładnie zalep do powstania zgrabnego krokieta. Tak przygotowane kąski obtocz w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, ułóż na nim krokiety i smaż z je z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Następnie wyłóż je na talerz z papierem do pieczenia. Podawaj jako dodatek lub samodzielna przekąska.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl