Szybkie ciasto na deser. Słodkie owoce i korzenny zapach to idealne połączenie na jesień

Szukasz szybkiego ciasta na deser? Puszyste ciasto z gruszkami i cynamonem to znakomity pomysł na popołudniową przekąskę. Słodycz owocu łączy się z korzennym zapachem, tworząc wyjątkową kompozycję smakową. Wyśmienity wypiek przygotujesz w mniej niż godzinę.

Ciasto z gruszkami jest banalnie proste w wykonaniu. Jedyne, co musisz zrobić, to połączyć wszystkie składniki, a gotową masę przelać do formy do pieczenia. Deser po 45 minutach w piekarniku jest gotowy do spałaszowania. Świetnie komponuje się z popołudniową kawą czy herbatą.

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Szybkie ciasto na deser - idealne na jesienne popołudnia. Jest słodkie, miękkie i nieziemsko puszyste

Ciasto gruszkowe sprawdzi się jako słodka przekąska dla niezapowiedzianych gości lub popołudniowy deser w pracy czy na uczelni. Aby je przygotować, nie trzeba kupować wielu drogich składników. Wypiek ten składa się przede wszystkim z prostych i łatwo dostępnych produktów. Większość z nich zapewne już znajduje się w twojej kuchni.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 4 duże jajka,
  • 4 gruszki,
  • 4 łyżki migdałów w płatkach,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 szklanka kefiru naturalnego lub maślanki,
  • 120 ml oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder,
  • odrobina masła i bułki tartej.

Ekspresowe ciasto z gruszkami i cynamonem. Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta zacznij od umycia i obrania gruszek. Do dużej miski wsyp przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, a także cynamon, cukier zwykły i waniliowy. Całość wymieszaj, a następnie do osobnej miski wbij jajka i dodaj kefir oraz olej. Zamieszaj, aż do połączenia składników. Możesz w tym celu użyć rózgi kuchennej lub łyżki. 

Mokre składniki przelej do suchych i wymieszaj, tak aby uzyskać jednolite, gładkie ciasto bez grudek. Dwie gruszki pokrój w kostkę, a w dalszej kolejności wrzuć do masy i ponownie wymieszaj. Tortownicę lub formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp odrobiną bułki tartej. Dzięki temu ciasto nie przyklei się do blaszki. 

Przełóż ciasto do wybranej formy i wyrównaj je. Na wierzchu ułóż pozostałe dwie gruszki, również pokrojone w niewielką kostkę lub plasterki. W ostatnim etapie posyp ciasto migdałami w płatkach. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Gotowe ciasto z gruszkami wyjmij po 45 minutach pieczenia i odstaw na chwilę do ostudzenia. Zanim zaserwujesz deser gościom, oprósz je delikatnie cukrem pudrem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.