Ciasto z gruszkami jest banalnie proste w wykonaniu. Jedyne, co musisz zrobić, to połączyć wszystkie składniki, a gotową masę przelać do formy do pieczenia. Deser po 45 minutach w piekarniku jest gotowy do spałaszowania. Świetnie komponuje się z popołudniową kawą czy herbatą.
Ciasto gruszkowe sprawdzi się jako słodka przekąska dla niezapowiedzianych gości lub popołudniowy deser w pracy czy na uczelni. Aby je przygotować, nie trzeba kupować wielu drogich składników. Wypiek ten składa się przede wszystkim z prostych i łatwo dostępnych produktów. Większość z nich zapewne już znajduje się w twojej kuchni.
Składniki:
Przygotowanie ciasta zacznij od umycia i obrania gruszek. Do dużej miski wsyp przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, a także cynamon, cukier zwykły i waniliowy. Całość wymieszaj, a następnie do osobnej miski wbij jajka i dodaj kefir oraz olej. Zamieszaj, aż do połączenia składników. Możesz w tym celu użyć rózgi kuchennej lub łyżki.
Mokre składniki przelej do suchych i wymieszaj, tak aby uzyskać jednolite, gładkie ciasto bez grudek. Dwie gruszki pokrój w kostkę, a w dalszej kolejności wrzuć do masy i ponownie wymieszaj. Tortownicę lub formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp odrobiną bułki tartej. Dzięki temu ciasto nie przyklei się do blaszki.
Przełóż ciasto do wybranej formy i wyrównaj je. Na wierzchu ułóż pozostałe dwie gruszki, również pokrojone w niewielką kostkę lub plasterki. W ostatnim etapie posyp ciasto migdałami w płatkach. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Gotowe ciasto z gruszkami wyjmij po 45 minutach pieczenia i odstaw na chwilę do ostudzenia. Zanim zaserwujesz deser gościom, oprósz je delikatnie cukrem pudrem. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl