W nieodległej przeszłości piszinger z mlekiem w proszku był jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych deserów. Przygotowanie wafli nie jest pracochłonne, a dostarczy podniebieniom domowników niezwykłej rozkoszy. Potrzebne będą:
Do rondelka wlać pół szklanki mleka, dodać pokrojone masło i cukier, podgrzewać na małym ogniu mieszając. Po uzyskaniu jednolitego płynu można nieco zwiększyć moc palnika i doprowadzić masę do wrzenia, a następnie zdjąć rondelek z palnika. Gdy zawartość ostygnie (temperatura nie może przekraczać 40 stopni Celsjusza) dodawać mleko w proszku stopniowo, miksując na niskich obrotach miksera. Powinna powstać gęsta, jednolita masa. Na arkuszu papieru do pieczenia ułożyć wafel gładszą stroną do dołu. Ostrożnie nałożyć nań krem. Na waflu z kremem położyć kolejny wafel, docisnąć, nałożyć kolejną warstwę kremu. Ułożyć w ten sposób 4 lub 5 wafli, ostatni pozostawiając czysty od góry. Położyć na nim arkusz papieru do pieczenia, a następnie coś płaskiego i ciężkiego. Umieścić w chłodnym i suchym pomieszczeniu lub w lodówce. Po dwóch godzinach pokroić ostrym nożem na kwadraty, prostokąty lub trójkąty.
Uwaga: po zagotowaniu słodkiego mleka z masłem można rozpuścić w nim paczkę galaretki owocowej i energicznie wymieszać. Andruty nabiorą owocowego posmaku.
Najpopularniejszy jest piszinger kakaowy. Można przygotować go wg przepisu na piszinger z mlekiem w proszku, dodając do rondelka z mlekiem trzy łyżki ciemnego kakao. Można też skorzystać z propozycji jednej z polskich kucharek. Według jej przepisu potrzebne będą:
Cukier wsypać do rondelka i dodać odrobinę wody tak, by przykryła cukier. Zagotować. Dodawać stopniowo masło do całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć rondelek z ognia, przestudzić. Dodać pojedynczo żółtka, ciągle mieszając. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać kakao i koniak, wymieszać. Andruty przekładać masą, przycisnąć, włożyć do lodówki na dwie godziny. Pokroić na mniejsze kawałki.
Jedną z najciekawszych wersji jest piszinger z kajmakiem. Kiedyś, by go przyrządzić, trzeba było przez kilka godzin podgrzewać puszkę z mlekiem skondensowanym, by otrzymać kajmak. Dziś gotowa masa kajmakowa dostępna jest w każdym sklepie, dzięki czemu przyrządzenie piszingera z kajmakiem staje się dziecinnie proste. Wystarczy przygotować:
Masło wyjąć z lodówki na godzinę przed przystąpieniem do pracy. Utrzeć je z pomocą miksera na puszysty krem. Dodać kajmak i utrzeć z masłem na jednolitą masę. Każdy wafel oprócz ostatniego smarować masą i przykrywać kolejnym waflem. Całość owinąć folią spożywczą, docisnąć czymś płaskim i ciężkim, odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki. Kroić wedle upodobania.
Jeśli jednak masa kajmakowa wydaje nam się za słodka, możemy przyrządzić piszingera czekoladowego. Potrzebne będą:
W niewielkim garnku zagotować szklankę wody, ustawić na nim metalową miskę, pokruszyć do niej czekoladę, dodać łyżkę masła i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Następnie zdjąć miskę i odstawić na bok. W drugiej misce pokrojoną na kawałki kostkę masła zmiksować na puch. Do trzeciej miski oddzielić żółtka, wsypać cukier, ubić na kogel-mogel, dodać do niego ubite masło, zmiksować, dodać przestudzoną czekoladę, wanilię lub cukier waniliowy i alkohol, zmiksować. Na koniec dodać orzechy i wymieszać. Andruty przekładać masą, ostatni przykryć, całość obciążyć i odstawić na kilka godzin. Przed podaniem pokroić.
Czy tylko mikser pozwoli nam sprawnie przygotować deser typu piszinger? Thermomix też może okazać się dobrym narzędziem do przyrządzenia deseru. Wystarczy przygotować:
Do naczynia miksującego wsypać cukier i kakao, dodać masło i wodę, gotować 8 min/100°C/obr.2. Zdjąć pokrywę naczynia miksującego i pozostawić na kwadrans do przestygnięcia. Nałożyć pokrywę, wymieszać bez założonej miarki 6 min/obr.3, stopniowo dosypując mleko w proszku przez otwór w pokrywie naczynia miksującego. Wymieszać za pomocą kopystki, przełożyć do miski. Dalej postępować z waflami i masą jak w poprzednich przepisach.