Piszinger. Jak zrobić coś z niczego? Oto szybki przepis na najprostszy deser na świecie

Szczególnie dla kuchni krakowskiej typowym deserem jest piszinger. Przepis na niego jest niezwykle prosty, a z wykonaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Co ciekawe, piszinger (czy też pischinger) nie jest wymysłem epoki PRL-u, kiedy to gospodynie przygotowywały coś z niczego. Wymyślił go pod koniec XIX wieku wiedeński cukiernik, Oskar Pischinger.

Piszinger z mlekiem w proszku

W nieodległej przeszłości piszinger z mlekiem w proszku był jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych deserów. Przygotowanie wafli nie jest pracochłonne, a dostarczy podniebieniom domowników niezwykłej rozkoszy. Potrzebne będą:

  • opakowanie suchych wafli np. tortowych
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku (pełnotłustego, nie może być granulowane)
  • pół szklanki mleka
  • kostka masła (200 g).

Do rondelka wlać pół szklanki mleka, dodać pokrojone masło i cukier, podgrzewać na małym ogniu mieszając. Po uzyskaniu jednolitego płynu można nieco zwiększyć moc palnika i doprowadzić masę do wrzenia, a następnie zdjąć rondelek z palnika. Gdy zawartość ostygnie (temperatura nie może przekraczać 40 stopni Celsjusza) dodawać mleko w proszku stopniowo, miksując na niskich obrotach miksera. Powinna powstać gęsta, jednolita masa. Na arkuszu papieru do pieczenia ułożyć wafel gładszą stroną do dołu. Ostrożnie nałożyć nań krem. Na waflu z kremem położyć kolejny wafel, docisnąć, nałożyć kolejną warstwę kremu. Ułożyć w ten sposób 4 lub 5 wafli, ostatni pozostawiając czysty od góry. Położyć na nim arkusz papieru do pieczenia, a następnie coś płaskiego i ciężkiego. Umieścić w chłodnym i suchym pomieszczeniu lub w lodówce. Po dwóch godzinach pokroić ostrym nożem na kwadraty, prostokąty lub trójkąty.

Uwaga: po zagotowaniu słodkiego mleka z masłem można rozpuścić w nim paczkę galaretki owocowej i energicznie wymieszać. Andruty nabiorą owocowego posmaku.

Piszinger kakaowy

Najpopularniejszy jest piszinger kakaowy. Można przygotować go wg przepisu na piszinger z mlekiem w proszku, dodając do rondelka z mlekiem trzy łyżki ciemnego kakao. Można też skorzystać z propozycji jednej z polskich kucharek. Według jej przepisu potrzebne będą:

  • 5 andrutów
  • kostka masła (200 g)
  • 150 g cukru
  • 60 g gorzkiego kakao
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki koniaku.

Cukier wsypać do rondelka i dodać odrobinę wody tak, by przykryła cukier. Zagotować. Dodawać stopniowo masło do całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć rondelek z ognia, przestudzić. Dodać pojedynczo żółtka, ciągle mieszając. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać kakao i koniak, wymieszać. Andruty przekładać masą, przycisnąć, włożyć do lodówki na dwie godziny. Pokroić na mniejsze kawałki.

Zobacz wideo Piszinger - przepis na ciasto z morzem kakaowego kremu

Piszinger z kajmakiem

Jedną z najciekawszych wersji jest piszinger z kajmakiem. Kiedyś, by go przyrządzić, trzeba było przez kilka godzin podgrzewać puszkę z mlekiem skondensowanym, by otrzymać kajmak. Dziś gotowa masa kajmakowa dostępna jest w każdym sklepie, dzięki czemu przyrządzenie piszingera z kajmakiem staje się dziecinnie proste. Wystarczy przygotować:

  • opakowanie wafli (5 lub 6 sztuk)
  • puszkę gotowego kajmaku (510 g)
  • kostkę masła (200 g).

Masło wyjąć z lodówki na godzinę przed przystąpieniem do pracy. Utrzeć je z pomocą miksera na puszysty krem. Dodać kajmak i utrzeć z masłem na jednolitą masę. Każdy wafel oprócz ostatniego smarować masą i przykrywać kolejnym waflem. Całość owinąć folią spożywczą, docisnąć czymś płaskim i ciężkim, odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki. Kroić wedle upodobania.

Jeśli jednak masa kajmakowa wydaje nam się za słodka, możemy przyrządzić piszingera czekoladowego. Potrzebne będą:

  • paczka wafli
  • 200 g dobrej gorzkiej czekolady (od 70 do 90% kakao)
  • 200 g + łyżka masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 żółtka jajek
  • ziarenka z 2 lasek wanilii lub prawdziwy cukier waniliowy
  • 50 ml brandy lub rumu
  • 200 g drobno siekanych orzechów laskowych lub włoskich.

W niewielkim garnku zagotować szklankę wody, ustawić na nim metalową miskę, pokruszyć do niej czekoladę, dodać łyżkę masła i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Następnie zdjąć miskę i odstawić na bok. W drugiej misce pokrojoną na kawałki kostkę masła zmiksować na puch. Do trzeciej miski oddzielić żółtka, wsypać cukier, ubić na kogel-mogel, dodać do niego ubite masło, zmiksować, dodać przestudzoną czekoladę, wanilię lub cukier waniliowy i alkohol, zmiksować. Na koniec dodać orzechy i wymieszać. Andruty przekładać masą, ostatni przykryć, całość obciążyć i odstawić na kilka godzin. Przed podaniem pokroić.

Piszinger: Thermomix może być pomocny

Czy tylko mikser pozwoli nam sprawnie przygotować deser typu piszinger? Thermomix też może okazać się dobrym narzędziem do przyrządzenia deseru. Wystarczy przygotować:

  • 6 wafli tortowych
  • kostkę miękkiego masła (200 g), pokrojoną na kawałki
  • 200 g mleka w proszku
  • 30 g naturalnego kakao
  • 80 g cukru.

Do naczynia miksującego wsypać cukier i kakao, dodać masło i wodę, gotować 8 min/100°C/obr.2. Zdjąć pokrywę naczynia miksującego i pozostawić na kwadrans do przestygnięcia. Nałożyć pokrywę, wymieszać bez założonej miarki 6 min/obr.3, stopniowo dosypując mleko w proszku przez otwór w pokrywie naczynia miksującego. Wymieszać za pomocą kopystki, przełożyć do miski. Dalej postępować z waflami i masą jak w poprzednich przepisach.

Zobacz też: Zupa rybna - jest tania i smakuje jak z dobrej nadmorskiej restauracji. Przepisy z ryb morskich i słodkowodnych

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.