Placki bananowe - przepis na wymarzone śniadanie. Są puszyste, delikatne i gotowe w dwie chwile

Placki bananowe to idealny pomysł na szybkie śniadanie lub słodki podwieczorek. Robi się je błyskawicznie i wychodzą delikatne i puszyste. Jeśli na blacie zalegają ci banany, nie czekaj, tylko już rozgrzewaj patelnię.

Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Placuszki bananowe, lub jak ktoś woli - pankejki bananowe to idealna propozycja na śniadanie dla każdego. Wychodzą mięciutkie, puszyste, pięknie pachną i co ważne - świetnie smakują także na zimno, więc są perfekcyjne do lunch boxa do pracy lub szkoły. Przepis na placki bananowe jest banalny i szybki, ale podstawą są odpowiednie banany. Najlepiej mocno dojrzałe. 

Zobacz wideo

Placki bananowe - przepis na szybkie śniadanie

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • dwa dojrzałe banany
  • 200 ml kefiru
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder do smaku (dwie łyżki powinny być w sam raz)
  • 2 jajka
  • tłuszcz do smażenia

Placuszki bananowe - sposób wykonania:

  1. Obrane banany przełóż do miski i rozgnieć je na papkę małą praską lub widelcem. Następnie dodaj kefir i jajka. Wymieszaj. 
  2. Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder. Następnie energicznie wymieszaj ciasto łyżką. 
  3. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by proszek do pieczenia delikatnie spulchnił ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Polecam masło klarowane. 
  4. Kiedy patelnia będzie już gorąca, za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Placuszki powinny być lekko rumiane. 
  5. Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubioną konfiturą, kremem czekoladowym lub po prostu oprószone cukrem pudrem. 

Takie placuszki możesz zrobić także na mleku, maślance lub napoju roślinnym. Jednak wtedy warto osobno ubić pianę z białek i dodać do ciasta, by wyszło bardziej puszyste. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.