W tych kopytkach z miejsca się zakochasz. Jedna przyprawa ma szczególne znaczenie

Kopytka to klasyk nad klasykami. Chyba nie znamy osoby, która by ich nie lubiła. Co jest ich największą zaletą? To, że pasuje do nich praktycznie wszystko. Najlepszym na to dowodem jest przepis, który publikujemy poniżej. Pochodzi z książki "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują" autorstwa Michała Korkosza znanego jako Rozkoszny. Zaproponowane przez niego połączenie smaków jest bezbłędne.

Maggi - pamiętacie ten smak zaklęty w butelce? Ta przyprawa w płynie o skondensowanym smaku glutaminianu sodu, lubczyku i drożdży jeszcze do niedawna była nierozerwalnie związana z polskim stołem. W sumie nie wiadomo, kiedy to się stało, ale nagle zyskała status obciachowego reliktu minionych czasów. W miejsce maggi, jako przyprawy dostarczającej smaku umami w trybie instant, wszedł sos sojowy, który prawdopodobnie ma w swoich spiżarniach większość z nas. Nostalgicznie brakuje mi w nim smaku lubczyku. Jednak otulone sosem sojowym smażone kopytka, por i grzyby, zjedzone ze świeżym lubczykiem, zaspokajają tę żądzę.

Zobacz wideo Zobacz też przepis z Kuchni Hapsa na kopytka z pesto pietruszkowym

Chrupiące kopytka z grzybami, porem i lubczykiem

2 PORCJE

  • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy extra virgin + trochę do smażenia,
  • 220 g grzybów (np. małe pieczarki, boczniaki, borowiki lub rydze),
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej + trochę do smaku,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 1 duży por, tylko biała część, w cienkich plasterkach,
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone,
  • 1 łyżka musztardy diżońskiej,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 500 g gotowych kopytek,
  • 3 łyżki świeżych liści lubczyku.

Na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Smaż grzyby przez 6 minut, aż się zrumienią, mieszając tylko kilka razy. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż je z patelni łyżką cedzakową do średniej miski i odstaw na bok.

Na tej samej patelni umieść pora, czosnek i sól. Smaż około 5 minut, często mieszając, aż por i czosnek zmiękną. Łyżką cedzakową przełóż wszystko z patelni do miski z grzybami.

W drugiej misce połącz musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, cukier puder i 1/4 szklanki (60 ml) wody.

W razie potrzeby dolej na patelnię więcej oliwy. Dołóż kopytka i smaż 5 minut, aż się zrumienią. Dodaj mieszankę grzybów z porem i wymieszaj z sosem musztardowym. Podgrzewaj, a gdy wszystko będzie gorące, zdejmij z ognia. Nałóż porcje do misek. Przybierz każdą lubczykiem. Dopraw pieprzem.

Powyższy przepis na kopytka to fragment z książki "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują" Michała Korkosza, znanego jako Rozkoszny, którą wydało Wydawnictwo Buchmann. Premiera odbyła się 8 listopada 2023 roku.

Więcej o: