Maggi - pamiętacie ten smak zaklęty w butelce? Ta przyprawa w płynie o skondensowanym smaku glutaminianu sodu, lubczyku i drożdży jeszcze do niedawna była nierozerwalnie związana z polskim stołem. W sumie nie wiadomo, kiedy to się stało, ale nagle zyskała status obciachowego reliktu minionych czasów. W miejsce maggi, jako przyprawy dostarczającej smaku umami w trybie instant, wszedł sos sojowy, który prawdopodobnie ma w swoich spiżarniach większość z nas. Nostalgicznie brakuje mi w nim smaku lubczyku. Jednak otulone sosem sojowym smażone kopytka, por i grzyby, zjedzone ze świeżym lubczykiem, zaspokajają tę żądzę.
2 PORCJE
Na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Smaż grzyby przez 6 minut, aż się zrumienią, mieszając tylko kilka razy. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż je z patelni łyżką cedzakową do średniej miski i odstaw na bok.
Na tej samej patelni umieść pora, czosnek i sól. Smaż około 5 minut, często mieszając, aż por i czosnek zmiękną. Łyżką cedzakową przełóż wszystko z patelni do miski z grzybami.
W drugiej misce połącz musztardę, sos sojowy, sok z cytryny, cukier puder i 1/4 szklanki (60 ml) wody.
W razie potrzeby dolej na patelnię więcej oliwy. Dołóż kopytka i smaż 5 minut, aż się zrumienią. Dodaj mieszankę grzybów z porem i wymieszaj z sosem musztardowym. Podgrzewaj, a gdy wszystko będzie gorące, zdejmij z ognia. Nałóż porcje do misek. Przybierz każdą lubczykiem. Dopraw pieprzem.
Powyższy przepis na kopytka to fragment z książki "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują" Michała Korkosza, znanego jako Rozkoszny, którą wydało Wydawnictwo Buchmann. Premiera odbyła się 8 listopada 2023 roku.