• Link został skopiowany

Tradycyjna szarlotka chowa się przy tym przepisie. Zastąp kruche ciasto tym, a usłyszysz same słowa zachwytu

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast, które wyróżniamy w naszej kuchni. W okresie jesiennym robi się ją bardzo często, ponieważ podana na ciepło jest wprost idealna. Jednak proponujemy, by klasyczny przepis zamienić na tę recepturę. Jest milion razy smaczniejsza.
Szarlotka / szarlotka biszkoptowa
Fot. Shutterstock, Mariana Romaniv

Przepis na klasyczną szarlotkę nie jest skomplikowany, lecz może być wymagający cierpliwości i dokładności. Jednak kruche ciasto połączone z soczystymi owocami w okresie jesiennym robi niesamowitą furorę na stole. Ten słodki przysmak wykonywany jest przez wiele osób, a każda z nich trzyma się jednej sprawdzonej receptury. My chcemy nieco namieszać, dlatego przedstawiamy nietypowy przepis na jabłecznik.

Zobacz wideo Placek z jabłkami. Idealny deser po wakacyjnym obiedzie

By wykonać szarlotkę w nieco inny sposób, należy połączyć mus jabłkowy z puszystym biszkoptem. To właśnie on zastępuje klasyczne kruche ciasto i sprawią, że wypiek jest lekki i miękki. Takie ciasto można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Przepis na szarlotkę biszkoptową

Składniki na biszkopt

  • 250 g mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • pół  łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 7 jajek.

Składniki na mus jabłkowy

  • 2 kg jabłek,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • cytrynowa galaretka.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Następnie zacznij powoli wsypywać cukier, cały czas mieszając. Do tak przygotowanej pianki dodaj żółtka i wymieszaj do połączenia.
  2. Do powstałej pianki wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj również proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj wszystko do powstania jednolitej konsystencji.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią przyrządzone ciasto. Włóż ją do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez około 35 minut. Po tym czasie wyjmij, ostudź i przetnij biszkopt wzdłuż na dwa równe placki.
  4. W trakcie pieczenia zrób mus jabłkowy. Owoce obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do garnka, obsyp cukrem i smaż na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  5. Po około 5 minutach podlej jabłka niewielką ilością wody, wymieszaj i trzymaj na palniku do momentu, aż staną się miękkie. Tak przygotowane delikatnie rozgnieć za pomocą łyżki, dolej sok z cytryny i galaretkę, wymieszaj.
  6. Tak przygotowany mus owocowy rozłóż na jednej połowie biszkoptu. Przełóż go drugą częścią i lekko dociśnij. Pozostaw ciasto do stężenia musu, później obsyp cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: