Tradycyjna szarlotka chowa się przy tym przepisie. Zastąp kruche ciasto tym, a usłyszysz same słowa zachwytu

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast, które wyróżniamy w naszej kuchni. W okresie jesiennym robi się ją bardzo często, ponieważ podana na ciepło jest wprost idealna. Jednak proponujemy, by klasyczny przepis zamienić na tę recepturę. Jest milion razy smaczniejsza.

Przepis na klasyczną szarlotkę nie jest skomplikowany, lecz może być wymagający cierpliwości i dokładności. Jednak kruche ciasto połączone z soczystymi owocami w okresie jesiennym robi niesamowitą furorę na stole. Ten słodki przysmak wykonywany jest przez wiele osób, a każda z nich trzyma się jednej sprawdzonej receptury. My chcemy nieco namieszać, dlatego przedstawiamy nietypowy przepis na jabłecznik.

Zobacz wideo Placek z jabłkami. Idealny deser po wakacyjnym obiedzie

By wykonać szarlotkę w nieco inny sposób, należy połączyć mus jabłkowy z puszystym biszkoptem. To właśnie on zastępuje klasyczne kruche ciasto i sprawią, że wypiek jest lekki i miękki. Takie ciasto można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Przepis na szarlotkę biszkoptową

Składniki na biszkopt

  • 250 g mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • pół  łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 7 jajek.

Składniki na mus jabłkowy

  • 2 kg jabłek,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • cytrynowa galaretka.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Następnie zacznij powoli wsypywać cukier, cały czas mieszając. Do tak przygotowanej pianki dodaj żółtka i wymieszaj do połączenia.
  2. Do powstałej pianki wsyp przesianą przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodaj również proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj wszystko do powstania jednolitej konsystencji.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią przyrządzone ciasto. Włóż ją do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez około 35 minut. Po tym czasie wyjmij, ostudź i przetnij biszkopt wzdłuż na dwa równe placki.
  4. W trakcie pieczenia zrób mus jabłkowy. Owoce obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do garnka, obsyp cukrem i smaż na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  5. Po około 5 minutach podlej jabłka niewielką ilością wody, wymieszaj i trzymaj na palniku do momentu, aż staną się miękkie. Tak przygotowane delikatnie rozgnieć za pomocą łyżki, dolej sok z cytryny i galaretkę, wymieszaj.
  6. Tak przygotowany mus owocowy rozłóż na jednej połowie biszkoptu. Przełóż go drugą częścią i lekko dociśnij. Pozostaw ciasto do stężenia musu, później obsyp cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA