Zetrzyj je na tarce, podsmaż i wrzuć do wywaru. Tak zrobisz najlepszą zupę na chłodne dni

O tej porze roku zupy są jak na wagę złota. Mogą rozgrzać nasze zmarznięte ciało, a dodatkowo dzięki nim można poznać nowe smaki. Taką potrawą, która z pewnością zafunduje nam nowe doznania smakowe jest ten wywar. Mieszanka składników jest naprawdę zacna.

Gdy myślimy o zupie zrobionej z buraków, przed oczami może pojawić nam się obraz czerwonego barszczu z uszkami. Pomimo że to najpopularniejsza wersja podania tego warzywa, dziś nie tak chcemy je przedstawić. Mamy znacznie ciekawszy i dla wielu smaczniejszy sposób na buraki. Okazuje się, że połączenie ich z tym mięsem może stać się strzałem w dziesiątkę.

Zobacz wideo Tarta podwójnie buraczana z serem feta

Zupa buraczana robiona na wywarze z kurczaka to świetna propozycja obiadowa na chłodniejsze dni. Aromatyczne warzywa połączone z soczystym i smacznym kurczakiem mogą zasmakować całej rodzinie. Dodatkowo dodaje się do nich kwaśną śmietanę i świeże zioła. Taka potrawa znika ze stołu raz-dwa.

Przepis na zupę buraczaną z kurczakiem

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • 3 buraki,
  • 5 pomidorów,
  • 4 ziemniaki,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • garść natki pietruszki,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Marchewki, cebulę, i buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kurczaka dokładnie oczyść i włóż go do garnka z wodą. Płyn doprowadź do wrzenia i gotuj w nim mięso do całkowitego ugotowania.
  2. Na palniku ustaw patelnię i umieść na niej masło. Rozpuść je na średnim ogniu, a następnie wrzuć cebulę i marchewkę. Warzywa podsmażaj przez krótką chwilę, zdejmij je i na ich miejscu umieść buraki. Je również przez jakiś czas podsmażaj, pod koniec wlej sok z cytryny i wymieszaj.
  3. Pomidory sparz wrzątkiem i ostrożnie zdejmij z nich skórkę. Następnie podziel je na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli i marchewki.
  4. Po około 35 minutach od gotowania kurczaka, do wywaru dodaj pomidory, cebulę i marchew. Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w plastry, je również wrzuć do garnka, na koniec dodaj buraki. Całość zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż kartofle staną się miękkie.
  5. Pod koniec z zupy wyłów piersi z kurczaka i za pomocą widelca podziel je na mniejsze kawałki. Ponownie wrzuć je do dania.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA