Pierogi z tym farszem przebijają te z ziemniakami. Każdy poprosi o dokładkę, więc zrób ich więcej

Pierogi są tak pyszne, że można ich zasmakować w każdym zakątku świata. Pomimo że te najbardziej klasyczne wersje dania są najpopularniejsze, inne sposoby podania robią się równie znane. Jesienią proponujemy wykonać ten przepis, bo dzięki niemu można odkryć nowy smak tradycyjnej potrawy.

Pierogi to danie, które zna chyba każdy. Przygotowanie ich wymaga cierpliwości i sporej ilości czasu, jednak za każdym razem opłaca się je wykonywać. Ich smak może kojarzyć się z domowymi obiadami u babci. To właśnie ona zazwyczaj lepiła ich najwięcej. Najpopularniejsze smaki pierogów to oczywiście te zrobione z ziemniaków i twarogu. Lecz gdy tylko za oknem pojawia się jesień, możemy zasmakować tych z kapustą i grzybami. Dziś mamy jednak inną nowość, która o tej porze roku będzie prawdziwym hitem.

Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti

Pierogi z dynią i soczewicą mogą stać się najlepszym daniem, który zjesz tej jesieni. Prosty do wykonania farsz sam rozpływa się w ustach, a jego smak trudno opisać. Upieczoną i zmiksowaną dynię połącz z ugotowaną soczewicą, serem feta i przyprawami. To zamknij w elastycznym cieście i podaj rodzinie. Takie pierogi możesz zaserwować z kwaśną śmietaną, smażoną cebulką lub z sosem jogurtowym.

Przepis na pierogi z dynią

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • łyżeczka soli.

Składniki na farsz

  • 500 g dyni,
  • 200 g zielonej soczewicy,
  • 150 g sera feta,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowania ciasta. Do większej miski przesiej mąkę i dodaj do niej sól. Następnie stopniowo wlewaj wodę, cały czas mieszając. Z powstałej mieszanki ugnieć jednolite ciasto. Pozostaw je w misce, przykryj ścierką i pozostaw na czas przygotowywania farszu.
  2. Dynię obierz, usuń miąższ i pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 190°C przez około 30 minut do miękkości. Po tym czasie przenieś ją do miski i za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę.
  3. Soczewicę przesyp do rondelka i ugotują ją zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedź ją i pozostaw do ostudzenia.
  4. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, gdy będzie ciepła wrzuć na nią warzywa i podsmażaj je do złotego koloru. Dorzuć do nich soczewicę i trzymaj na ogniu przez 2 minuty.
  5. Do składników znajdujących się na patelni dorzuć słodką paprykę, sól, i pieprz. Nie zapomnij również wkruszyć sera feta. Całość wymieszaj do połączenia.
  6. Ciasto podziel na mniejsze części. Każą z nich rozwałkuj na cienki placek, następnie wytnij z niego koła. Na środku każdego z nich rozłóż farsz i zalep brzegi. Upewnij się, że jest to dobrze zrobione, by nic nie wypłynęło podczas gotowania.
  7. W garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć do niej partiami przygotowane pierogi, gotuj je przez 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj na ciepło.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: