Kotlety jako dania obiadowe na stołach pojawiają się bardzo często. Zazwyczaj robi się je w mięsnej wersji, jednak czasem warto zamienić mielone lub schab na coś innego. Spróbowałam to ostatnio zrobić i się zachwyciłam. Pomimo że nie przepadałam za głównym składnikiem, w tej wersji jest obłędnie pyszny.
Zobacz wideo W roli głównej bakłażan czyli 2 super przekąski
Kotlety z bakłażana mogą być prawdziwą nowością na naszym stole. Jednak mało kto robi je w takiej właśnie wersji. Warzywo jest niskokaloryczne, pełne błonnika, witamin i minerałów, zatem wykonanie z niego takiego przysmaku jest bardzo dobrym pomysłem. Dodatek czosnku i żółtego sera tylko dodaje mu smaku.
Przepis na kotlety z bakłażana
Składniki:
- duży bakłażan,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g startego żółtego sera,
- jajko,
- czerstwa bułka,
- szklanka mleka,
- łyżeczka majeranku,
- łyżka mąki pszennej,
- bułka tarta,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Czerstwą bułkę włóż do miski i zalej ją mlekiem. Pozostaw ją na kilka minut, by stała się miękka. Następnie dokładnie ją odciśnij z nadmiaru napoju i umieść w nowej misce.
- Bakłażana dokładnie przemyj i przekrój na pół. Ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż go do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie ostrożnie wydrąż miąższ, rozgnieć go widelcem i dodaj do bułki.
- Do składników wbij jajko, dodaj żółty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek i mąkę. Przypraw całość do smaku i dokładnie wymieszaj do połączenia.
- Z powstałej masy uformuj kotlety na kształt mielonych. Każdy z nich obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie ciepły, ułóż na nim kotlety i smaż z każdej strony do złotego koloru. Podawaj je z ulubionymi dodatkami, smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl