• Link został skopiowany

Nigdy nie lubiłam tego warzywa, a w tej wersji jest pyszne. Przebija klasyczne kotlety

Kotlety to punkt obowiązkowy każdego obiadu. Zazwyczaj stawiamy na ich klasyczne wersje zrobione z mięsa mielonego, a także schabu. Dziś zachęcamy do zrobienia ich w nowym wydaniu. Dla niektórych mogą okazać się smaczniejsze i będą częściej je przygotowywać.
Kotlety warzywne to doskonała alternatywa na pyszny obiad.
zdjęcie ilustracyjne, iko636, iStock

Kotlety jako dania obiadowe na stołach pojawiają się bardzo często. Zazwyczaj robi się je w mięsnej wersji, jednak czasem warto zamienić mielone lub schab na coś innego. Spróbowałam to ostatnio zrobić i się zachwyciłam. Pomimo że nie przepadałam za głównym składnikiem, w tej wersji jest obłędnie pyszny.

Zobacz wideo W roli głównej bakłażan czyli 2 super przekąski

Kotlety z bakłażana mogą być prawdziwą nowością na naszym stole. Jednak mało kto robi je w takiej właśnie wersji. Warzywo jest niskokaloryczne, pełne błonnika, witamin i minerałów, zatem wykonanie z niego takiego przysmaku jest bardzo dobrym pomysłem. Dodatek czosnku i żółtego sera tylko dodaje mu smaku.

Przepis na kotlety z bakłażana

Składniki:

  • duży bakłażan,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g startego żółtego sera,
  • jajko,
  • czerstwa bułka,
  • szklanka mleka,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżka mąki pszennej,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Czerstwą bułkę włóż do miski i zalej ją mlekiem. Pozostaw ją na kilka minut, by stała się miękka. Następnie dokładnie ją odciśnij z nadmiaru napoju i umieść w nowej misce.
  2. Bakłażana dokładnie przemyj i przekrój na pół. Ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż go do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie ostrożnie wydrąż miąższ, rozgnieć go widelcem i dodaj do bułki.
  3. Do składników wbij jajko, dodaj żółty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek i mąkę. Przypraw całość do smaku i dokładnie wymieszaj do połączenia.
  4. Z powstałej masy uformuj kotlety na kształt mielonych. Każdy z nich obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, gdy będzie ciepły, ułóż na nim kotlety i smaż z każdej strony do złotego koloru. Podawaj je z ulubionymi dodatkami, smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: