Pancakes - przepis na obłędnie pyszne placuszki. Lepsze wyjdą z tym dodatkiem

Pancakes to wymarzone śniadanie, lunch i podwieczorek. Przepis na pancakes jest banalnie prosty i nikomu nie powinien sprawić problemu. Jeśli jednak chcesz, by twoje pankejki wyszły jeszcze lepsze, dodaj do ciasta ukochany składnik wszystkich łasuchów. Takie placuszki zasługują na miano obłędnych.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pankejki to puszyste placuszko-naleśniki, które przywędrowały na nasze stoły zza oceanu i na stałe się tutaj rozgościły. Przepis na pancakes jest tak prosty, że aż ciężko cokolwiek tutaj napisać. Jednak zawsze można coś podkręcić, prawda? I dziś właśnie troszkę podkręcimy przepis na pankejki i dodajmy do nich czekoladę. Za takie placuszki można sprzedać duszę. 

Zobacz wideo

Pancakes - przepis na najlepsze placuszki

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • ok. 1/3 szklanka startej czekolady
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki roztopionego masła

Sposób wykonania:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, kakao i całość wymieszaj. 
  2. Do kolejnej miski wbij jajka, dodaj mleko i całość zmiksuj. Następnie dodaj do suchych składników i miksując na wolnych obrotach stopniowo dodawaj roztopione masło. 
  3. Do miski z ciastem dodaj startą czekoladę i wymieszaj łyżką. Następnie lekko natłuść patelnię i porządnie ją rozgrzej. 
  4. Za pomocą głębokiej łyżki lub chochelki nakładaj porcje ciasta na pancakes i smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron.

Tak przygotowane pancakes podawaj oprószone cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą. Świetnie smakują także na zimno, dlatego idealnie nadają się do lunch boxa do szkoły lub pracy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.