• Link został skopiowany

Pancakes - przepis na obłędnie pyszne placuszki. Lepsze wyjdą z tym dodatkiem

Pancakes to wymarzone śniadanie, lunch i podwieczorek. Przepis na pancakes jest banalnie prosty i nikomu nie powinien sprawić problemu. Jeśli jednak chcesz, by twoje pankejki wyszły jeszcze lepsze, dodaj do ciasta ukochany składnik wszystkich łasuchów. Takie placuszki zasługują na miano obłędnych.
Pancakes z czekoladą
Brent Hofacker /Shutterstock

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Pankejki to puszyste placuszko-naleśniki, które przywędrowały na nasze stoły zza oceanu i na stałe się tutaj rozgościły. Przepis na pancakes jest tak prosty, że aż ciężko cokolwiek tutaj napisać. Jednak zawsze można coś podkręcić, prawda? I dziś właśnie troszkę podkręcimy przepis na pankejki i dodajmy do nich czekoladę. Za takie placuszki można sprzedać duszę. 

Zobacz wideo

Pancakes - przepis na najlepsze placuszki

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • ok. 1/3 szklanka startej czekolady
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki roztopionego masła

Sposób wykonania:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, kakao i całość wymieszaj. 
  2. Do kolejnej miski wbij jajka, dodaj mleko i całość zmiksuj. Następnie dodaj do suchych składników i miksując na wolnych obrotach stopniowo dodawaj roztopione masło. 
  3. Do miski z ciastem dodaj startą czekoladę i wymieszaj łyżką. Następnie lekko natłuść patelnię i porządnie ją rozgrzej. 
  4. Za pomocą głębokiej łyżki lub chochelki nakładaj porcje ciasta na pancakes i smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron.

Tak przygotowane pancakes podawaj oprószone cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą. Świetnie smakują także na zimno, dlatego idealnie nadają się do lunch boxa do szkoły lub pracy.

Więcej o: