Podałam je babci, a ona uznała, że są lepsze od mielonych. To za sprawą purée z tego warzywa

Zamiast po raz kolejny przygotowywać tradycyjne mielone, kąski z kurczaka lub schabowe, popuść wodze fantazji i zrób coś innego. To danie wprost krzyczy, że jest przepyszne, pełne smaku i aromatu. By i tobie takie wyszło, użyj tego warzywa. Będzie potrzebne zarówno w postaci pieczonej, jak i blendowanej.

Warzywne kotlety są świetną alternatywą dla tych, którzy mają już dość mięsa lub chcą je całkowicie wyeliminować z diety. Zachęcamy więc, by zamiast mięsa mielonego lub schabu co jakiś czas zaskoczyć podniebienie czymś całkowicie innym. Tym przepisem chcemy pokazać, że takie receptury nie są wcale takie straszne. Kotlety z warzyw można zrobić z czegokolwiek się chce. Dobrze sprawdzą się do tego buraki, marchew czy nawet ugotowane ziemniaki. Jednak my idziemy w parze z sezonowością i zrobimy je z jeszcze czymś innym.

Zobacz wideo

Dynia jest bez wątpienia symbolem jesieni. Można z niej zrobić wiele dań, a nawet deserów. Jej dodatek idealnie pasuje do słodkich babeczek czy sernika. Można z niej zrobić zupę, sos i purée. Dziś jednak stawiamy na kotlety, które zastępują najpopularniejsze klasyki. By je zrobić, przyda się zarówno zblendowana wersja tego warzywa, jak i podpieczone kawałki.

Przepis na kotlety z dyni

Składniki

  • 250 g purée z dyni,
  • 100 g upieczonej dyni,
  • jajko,
  • 100 g bułki tartej,
  • łyżka natki pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Purée z dyni umieść w większej misce. Wypieczoną dynię pokrój na mniejszą kostkę i również wrzuć do naczynia. Do warzywa wbij jajko i wsyp natkę pietruszki. Dopraw całość również solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  2. Do tak przygotowanej mieszanki wsyp bułkę tartą i ponownie wymieszaj. Wszystkie produkty powinny się z sobą połączyć i stworzyć gęstą masę.
  3. Z tak powstałej masy formuj kotlety na kształt mielonych. Każdy z nich obtocz w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie gorący, ułóż na nim kotlety. Smaż je z każdej strony na złoty kolor. Wysmażone przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: