Tradycyjne schabowe nie mają z nim żadnych szans. Dodatki sprawiają, że ten kotlet to poezja smaku

Tradycyjne schabowe to kotlety, które znamy i kochamy. Często pojawiają się na naszym stole, ponieważ smakują naszej rodzinie. Okazuje się jednak, że mają poważną konkurencję. Kotlety belwederskie to poezja smaku i aromatu.

Kotlety belwederskie to wykwintny obiad, który przygotujesz w bardzo prosty sposób. To gwarancja prawdziwej uczty dla podniebienia, a do ich wykonania nie potrzebujemy wymyślnych składników. Jak zatem zrobić idealne kotlety belwederskie? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Kotlety belwederskie lepsze od kotletów schabowych. Pomysł na wykwintny obiad dla całej rodziny 

Kotlety Belweder to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów schabowych. Aby były jak najlepsze, należy wybrać świeże mięso - najlepiej schab, a następnie zanurzyć go na całą noc w kąpieli z mleka. Dzięki temu mięso będzie bardziej delikatne i soczyste. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 700 g karkówki wieprzowej, 
  • mąka pszenna,  
  • bułka tarta (dobra jakościowo lub domowa), 
  • trzy duże jajka, 
  • olej do smażenia mięsa
  • sól. 
  • pieprz, 
  • ser, 
  • majonez (opcjonalnie). 

Idealne kotlety belwederskie - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  • Dokładnie umyj i osusz mięso. 
  • Karkówkę oczyść i pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm.  
  • Każdą porcję ostrożnie rozbij tłuczkiem - najlepiej robić to przez folię, by nie pobrudzić całej kuchni.  
  • Gotowe mięso dopraw z obu stron solą i pieprzem, a na koniec zanurz w mleku. Pozostaw na całą noc w lodówce lub chociażby kilka godzin. 
  • Następnie przygotuj panierkę - rozklep jajka, na talerze wysyp mąkę i bułkę tartą.  
  • Mięso obtaczaj w mące, jajku i na koniec w bułce tartej.  
  • Kotlety Belweder smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany, złoty kolor. Gorące kotlety możesz posmarować łyżką majonezu i posypać je serem startym na dużych oczkach.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.