Tradycyjne schabowe to kotlety, które znamy i kochamy. Często pojawiają się na naszym stole, ponieważ smakują naszej rodzinie. Okazuje się jednak, że mają poważną konkurencję. Kotlety belwederskie to poezja smaku i aromatu.
fot.istock/Munole
REKLAMA
REKLAMA
Kotlety belwederskie to wykwintny obiad, który przygotujesz w bardzo prosty sposób. To gwarancja prawdziwej uczty dla podniebienia, a do ich wykonania nie potrzebujemy wymyślnych składników. Jak zatem zrobić idealne kotlety belwederskie? Podpowiadamy.
REKLAMA
Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]
Kotlety belwederskie lepsze od kotletów schabowych. Pomysł na wykwintny obiad dla całej rodziny
Kotlety Belweder to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów schabowych. Aby były jak najlepsze, należy wybrać świeże mięso - najlepiej schab, a następnie zanurzyć go na całą noc w kąpieli z mleka. Dzięki temu mięso będzie bardziej delikatne i soczyste. Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Idealne kotlety belwederskie - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyj i osusz mięso.
Karkówkę oczyść i pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm.
Każdą porcję ostrożnie rozbij tłuczkiem - najlepiej robić to przez folię, by nie pobrudzić całej kuchni.
Gotowe mięso dopraw z obu stron solą i pieprzem, a na koniec zanurz w mleku. Pozostaw na całą noc w lodówce lub chociażby kilka godzin.
Następnie przygotuj panierkę - rozklep jajka, na talerze wysyp mąkę i bułkę tartą.
Mięso obtaczaj w mące, jajku i na koniec w bułce tartej.
Kotlety Belweder smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany, złoty kolor. Gorące kotlety możesz posmarować łyżką majonezu i posypać je serem startym na dużych oczkach.