• Link został skopiowany

Grochówka taka, że łycha stoi, a głód się kładzie. Wybierz odpowiednie mięso - wędzonka to nie wszystko

Grochówka to klasyka. Nie każdy ją uwielbia, ale mam szczerą nadzieję, że z tym przepisem się to zmieni. Jak zrobić kultową zupę z wojska? Oczywiście ważny jest groch, ale nie tylko. Wybierz odpowiednie mięso, a smak cię zachwyci. Wędzonka to tylko dodatek.
Grochówka z przepisu taty zawsze smakuje najlepiej
fot. archiwum prywatne

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Perfekcyjna grochówka to wymarzony obiad na chłodny, deszczowy dzień i chociaż to nie jest zupa, po której wszyscy czują się lekko jak piórko, to zdecydowanie jej smak jest wart nawet krótkiej drzemki po obiedzie. Grochówka to zupa, którą z przyjemnością wspominają nasi ojcowie, którzy zajadali się nią w wojsku oraz na harcerskich biwakach. Dziś odtworzymy przepis na ich ulubioną zupę i zdradzimy, na jakim mięsie wyjdzie najlepsza. Pędź do sklepu po żeberka i solidną porcję dobrej wędzonki. 

Zobacz wideo

Najlepsza grochówka - przepis prosto z wojskowej stołówki

Składniki:

  • ok. 500 g łuskanego grochu
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 2 laski wędzonej kiełbasy
  • kawałek wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • pęczek włoszczyzny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek

Sposób wykonania:

  1. Dzień wdzięczniej namocz groch. Wsyp go do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw w lodówce na całą noc. 
  2. Następnego dnia zacznij przygotowywać zupę. Włóż do garnka żeberka i zalej je wodą. Możesz dodać także trochę wędzonych kości. Następnie całość zagotuj i kiedy zbierze się szum, zdejmij go i dodaj liście laurowe i ziele angielskie. 
  3. Do wywaru dodaj groch (wcześniej warto go przepłukać) oraz obraną i pokrojoną włoszczyznę. Dodaj także czosnek przeciśnięty przez praskę i gotuj całość na wolnym ogniu, aż mięso i groch zaczną robić się miękkie. 
  4. Boczek pokrój w kostkę, podobnie pokrój kiełbasę. Boczek wytop na patelni, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i całość podsmażaj przez ok. 7 minut. Następnie dodaj majeranek i kiedy przyprawa uwolni swój aromat, dodaj całość do zupy. 
  5. Do zupy dodaj sól i pieprz do smaku i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut.  Kiedy groch będzie już miękki, dodaj posiekaną natkę, gotuj jeszcze chwilkę i podawaj, najlepiej z gruba pajdą świeżego chleba. 

Żeby grochówka była jeszcze bardziej treściwa, możesz dodać kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę. Dodawaj je wtedy, kiedy podsmażone mięso. Pod koniec gotowania możesz dodać także odrobinę soku z ogórków kiszonych - taka grochóweczka to marzenie i rozgrzeje lepiej, niż ciepły koc. 

Więcej o: