Grochówka to klasyka. Nie każdy ją uwielbia, ale mam szczerą nadzieję, że z tym przepisem się to zmieni. Jak zrobić kultową zupę z wojska? Oczywiście ważny jest groch, ale nie tylko. Wybierz odpowiednie mięso, a smak cię zachwyci. Wędzonka to tylko dodatek.
Perfekcyjna grochówka to wymarzony obiad na chłodny, deszczowy dzień i chociaż to nie jest zupa, po której wszyscy czują się lekko jak piórko, to zdecydowanie jej smak jest wart nawet krótkiej drzemki po obiedzie. Grochówka to zupa, którą z przyjemnością wspominają nasi ojcowie, którzy zajadali się nią w wojsku oraz na harcerskich biwakach. Dziś odtworzymy przepis na ich ulubioną zupę i zdradzimy, na jakim mięsie wyjdzie najlepsza. Pędź do sklepu po żeberka i solidną porcję dobrej wędzonki.
Zobacz wideo
Najlepsza grochówka - przepis prosto z wojskowej stołówki
Składniki:
ok. 500 g łuskanego grochu
500 g żeberek wieprzowych
2 laski wędzonej kiełbasy
kawałek wędzonego boczku
1 cebula
pęczek włoszczyzny
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
Sposób wykonania:
Dzień wdzięczniej namocz groch. Wsyp go do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw w lodówce na całą noc.
Następnego dnia zacznij przygotowywać zupę. Włóż do garnka żeberka i zalej je wodą. Możesz dodać także trochę wędzonych kości. Następnie całość zagotuj i kiedy zbierze się szum, zdejmij go i dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
Do wywaru dodaj groch (wcześniej warto go przepłukać) oraz obraną i pokrojoną włoszczyznę. Dodaj także czosnek przeciśnięty przez praskę i gotuj całość na wolnym ogniu, aż mięso i groch zaczną robić się miękkie.
Boczek pokrój w kostkę, podobnie pokrój kiełbasę. Boczek wytop na patelni, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i całość podsmażaj przez ok. 7 minut. Następnie dodaj majeranek i kiedy przyprawa uwolni swój aromat, dodaj całość do zupy.
Do zupy dodaj sól i pieprz do smaku i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut. Kiedy groch będzie już miękki, dodaj posiekaną natkę, gotuj jeszcze chwilkę i podawaj, najlepiej z gruba pajdą świeżego chleba.
Żeby grochówka była jeszcze bardziej treściwa, możesz dodać kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę. Dodawaj je wtedy, kiedy podsmażone mięso. Pod koniec gotowania możesz dodać także odrobinę soku z ogórków kiszonych - taka grochóweczka to marzenie i rozgrzeje lepiej, niż ciepły koc.