Czy można zrobić obiad w kilka minut? Można i będzie przepyszny. Minutowe steki wychodzą soczyste i delikatne

Minutowe steki to pomysł na szybki i przepyszny obiad. Robi się je - jak sama nazwa wskazuje - błyskawicznie i co więcej, możesz je zrobić z różnych mięs. Jedyne, co musisz wiedzieć to to, że patelnia musi być bardzo gorąca, oraz to, że odpowiednie przyprawy to podstawa.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Minutowe steki to idealny obiad, kiedy nie masz czasu stać długo w kuchni i jednocześnie masz ochotę na delikatne i soczyste mięso. Takie steki możesz zrobić ze schabu, karkówki, szynki, filetów z indyka i oczywiście z wołowiny. Pamiętaj jednak, żeby kawałki mięsa były dość cienkie, a patelnie naprawdę gorąca. Wówczas mięso szybko się zamknie, a soki w środku już dokończą sprawę. No i przyprawy - pamiętaj, że suszone zioła szybko palą się na dużym ogniu - lepiej postawić na sypkie przyprawy. 

Zobacz wideo

Minutowe steki - szybki obiad 

Składniki:

  • kilka dość cienkich kawałków schabu, szynki lub innego mięsa (ok. 2 cm grubości)
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz, słodka, ostra papryka, czosnek suszony lub inne ulubione przyprawy
  • ulubione dodatki - ziemniaki, ryż, surówka

Sposób wykonania:

  1. Mięso delikatnie rozbij, polecam zrobić to pięścią (jeśli masz pierścionki, zdejmij je). Następnie natrzyj ulubionymi przyprawami i jeśli masz czas, odstaw mięso na jakiś czas, by się zamarynowało.
  2. Jeśli odstawiasz mięso do lodówki, przed smażeniem doprowadź je do temperatury pokojowej. Następnie przygotuj patelnię i rozgrzej na niej tłuszcz - może to być olej, masło klarowane lub smalec. Pamiętaj jednak, że smalec ma wysoką temperaturę dymienia - bardzo szybko robi się gorący. 
  3. Połóż mięso na rozgrzanym tłuszczu i smaż minutę z jednej strony i minutę z drugiej. Następnie pozostaw steki do odpoczęcia i zajadaj się przepysznym mięsem. 

Minutowe steki możesz także zrobić w elektrycznym grillu. Fajnym sposobem na podanie takiego mięsa, są burgery - bo kto powiedział, że burgery muszą być tylko z mielonego mięsa?

Więcej o: