Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Minutowe steki to idealny obiad, kiedy nie masz czasu stać długo w kuchni i jednocześnie masz ochotę na delikatne i soczyste mięso. Takie steki możesz zrobić ze schabu, karkówki, szynki, filetów z indyka i oczywiście z wołowiny. Pamiętaj jednak, żeby kawałki mięsa były dość cienkie, a patelnie naprawdę gorąca. Wówczas mięso szybko się zamknie, a soki w środku już dokończą sprawę. No i przyprawy - pamiętaj, że suszone zioła szybko palą się na dużym ogniu - lepiej postawić na sypkie przyprawy.
Minutowe steki - szybki obiad
Składniki:
- kilka dość cienkich kawałków schabu, szynki lub innego mięsa (ok. 2 cm grubości)
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz, słodka, ostra papryka, czosnek suszony lub inne ulubione przyprawy
- ulubione dodatki - ziemniaki, ryż, surówka
Sposób wykonania:
- Mięso delikatnie rozbij, polecam zrobić to pięścią (jeśli masz pierścionki, zdejmij je). Następnie natrzyj ulubionymi przyprawami i jeśli masz czas, odstaw mięso na jakiś czas, by się zamarynowało.
- Jeśli odstawiasz mięso do lodówki, przed smażeniem doprowadź je do temperatury pokojowej. Następnie przygotuj patelnię i rozgrzej na niej tłuszcz - może to być olej, masło klarowane lub smalec. Pamiętaj jednak, że smalec ma wysoką temperaturę dymienia - bardzo szybko robi się gorący.
- Połóż mięso na rozgrzanym tłuszczu i smaż minutę z jednej strony i minutę z drugiej. Następnie pozostaw steki do odpoczęcia i zajadaj się przepysznym mięsem.
Minutowe steki możesz także zrobić w elektrycznym grillu. Fajnym sposobem na podanie takiego mięsa, są burgery - bo kto powiedział, że burgery muszą być tylko z mielonego mięsa?