Te niezwykłe placki sprawią, że pożegnasz nudne obiady. Wszystkie składniki kupisz za grosze

Placki z kaszy gryczanej to silna konkurencja dla placków ziemniaczanych, ale także kotletów. Przepis jest banalny, wszystkie składniki są tanie, a sposobów podania placków gryczanych jest mnóstwo. O czym musisz pamiętać? Że znikają ze stołu momentalnie - warto podwoić porcję.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Szukasz przepisu na obiad i jedyne, co ci przychodzi do głowy to zupa z mrożonek, szybkie mielone lub jajko z ziemniakami? Dziś mamy dla was przepis, który pozwoli zerwać z obiadową monotonią. Kasza gryczana kojarzy się raczej z dodatkiem do obiadu, niż samodzielnym daniem, ale placuszki gryczane w niczym nie ustępują klasykom z polskich stołów. Ba, uważam, że powinny wejść na podium nie tylko ze względu na swój smak, ale także łatwość wykonania i tanie, łatwodostępne składniki. Podaj je z sosem grzybowym lub surówką z kapusty - przepadniesz w butach za tym smakiem. 

Zobacz wideo

Placki z kaszy gryczanej. Nudne obiady to już przeszłość

Składniki:

  • 1 pełna szklanka kaszy gryczanej, najlepiej białej
  • ok. 100-120 g półtłustego twarogu
  • 2 średnie jajka
  • kawałek wędzonego boczku (opcjonalnie)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 niewielka cebula
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie. Powinna być dość miękka, ale nie rozgotowana. 
  2. Kiedy kasza się gotuj, przygotuj resztę składników. Jeśli używasz boczku, pokrój go w drobną kostkę i wytop na patelni. Kiedy delikatnie się zarumieni, dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. 
  3. Ugotowaną kaszę odcedź i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Następnie dodaj boczek z cebulką, przeciśnij czosnek i dodaj rozgnieciony twaróg. 
  4. Dodaj mąkę, jajko i dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie całość wyrób, by składniki się połączyły. 
  5. Za pomocą zwilżonych dłoni odrywaj z masy niewielkie kawałki i uformuj z nich okrągłe i spłaszczone placuszki. 
  6. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż placuszki na umiarkowanym ogniu z obu stron. Powinny być chrupiące. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Placuszki z kaszy gryczanej możesz zrobić także w wersji bezmięsnej - zamiast boczku użyj świeżych lub suszonych grzybów - takie danie będzie równie smaczne. Musisz także wiedzieć, że placki świetnie smakują także na zimno, na przykład z sosem śmietanowym lub czosnkowym. 

Więcej o: