Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Szukasz przepisu na obiad i jedyne, co ci przychodzi do głowy to zupa z mrożonek, szybkie mielone lub jajko z ziemniakami? Dziś mamy dla was przepis, który pozwoli zerwać z obiadową monotonią. Kasza gryczana kojarzy się raczej z dodatkiem do obiadu, niż samodzielnym daniem, ale placuszki gryczane w niczym nie ustępują klasykom z polskich stołów. Ba, uważam, że powinny wejść na podium nie tylko ze względu na swój smak, ale także łatwość wykonania i tanie, łatwodostępne składniki. Podaj je z sosem grzybowym lub surówką z kapusty - przepadniesz w butach za tym smakiem.
Placki z kaszy gryczanej. Nudne obiady to już przeszłość
Składniki:
- 1 pełna szklanka kaszy gryczanej, najlepiej białej
- ok. 100-120 g półtłustego twarogu
- 2 średnie jajka
- kawałek wędzonego boczku (opcjonalnie)
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 niewielka cebula
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie. Powinna być dość miękka, ale nie rozgotowana.
- Kiedy kasza się gotuj, przygotuj resztę składników. Jeśli używasz boczku, pokrój go w drobną kostkę i wytop na patelni. Kiedy delikatnie się zarumieni, dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.
- Ugotowaną kaszę odcedź i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Następnie dodaj boczek z cebulką, przeciśnij czosnek i dodaj rozgnieciony twaróg.
- Dodaj mąkę, jajko i dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie całość wyrób, by składniki się połączyły.
- Za pomocą zwilżonych dłoni odrywaj z masy niewielkie kawałki i uformuj z nich okrągłe i spłaszczone placuszki.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż placuszki na umiarkowanym ogniu z obu stron. Powinny być chrupiące. Następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Placuszki z kaszy gryczanej możesz zrobić także w wersji bezmięsnej - zamiast boczku użyj świeżych lub suszonych grzybów - takie danie będzie równie smaczne. Musisz także wiedzieć, że placki świetnie smakują także na zimno, na przykład z sosem śmietanowym lub czosnkowym.