Pierogi to wyśmienita propozycja o każdej porze roku. Latem stawiamy na owoce, jesienią na grzyby i mięso, a zimą z kolei smakujemy specjał z dodatkiem kapusty. Znana prezenterka Katarzyna Dowbor radzi jednak, jak przygotować uniwersalny farsz z zaledwie czterech składników. W połączeniu z delikatnym ciastem będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Wśród polskich klasyków kulinarnych nie może zabraknąć pierogów. Obłędne danie doczekało się wielu smakowitych wersji - od tych serwowanych na słodko, po te nieco bardziej wytrawne czy mięsne. Jak się okazuje, czasami to kultowe smaki są najlepsze, ale i tutaj warto nieco poeksperymentować. Zamiast więc po raz kolejny lepić ruskie, wypróbuj przepis Katarzyny Dowbor. Prezenterka zdradza recepturę na niezawodny farsz, który przygotowuje specjalnie dla swojej córki.
Chciałam się pochwalić farszem, który specjalnie wymyśliłam dla mojej córki, ponieważ nie je mięsa. Więc mamusia dla siebie robi z mięsem, a dla córeczki musi być nieco inny.
Pierogi są dosłownie "na jeden kęs", ciasto jest standardowe, "takie jak robią wszyscy". Magia zaczyna się dziać dopiero, gdy dochodzimy do robienia farszu. Głównym produktem jest twaróg. Biały ser, najlepiej świeży i dobrej jakości, doprawiamy jedynie solą, pieprzem i posypujemy hojnie szczypiorkiem. Tak przygotowaną masę zamykamy w pierogowym cieście, mrozimy i w dowolnym momencie gotujemy. Smak nieporównywalny do żadnego innego farszu. Więcej smacznych przepisów i porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki na ciasto:
Farsz:
Sposób przygotowania: