Pierogi "na jeden kęs" z przepisu Katarzyny Dowbor. Prezenterka zdradza skład obłędnego farszu

Pierogi to nasze dobro narodowe, które na stołach gości na co dzień i od święta. Przepis Katarzyny Dowbor różni się jednak od klasyków takich jak: ruskie, z grzybami, mięsem czy kapustą. Prezenterka zdradza, jak przygotować farsz, by dosłownie rozpływał się w ustach.

Pierogi to wyśmienita propozycja o każdej porze roku. Latem stawiamy na owoce, jesienią na grzyby i mięso, a zimą z kolei smakujemy specjał z dodatkiem kapusty. Znana prezenterka Katarzyna Dowbor radzi jednak, jak przygotować uniwersalny farsz z zaledwie czterech składników. W połączeniu z delikatnym ciastem będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu!

Najlepszy farsz na pierogi z przepisu Katarzyny Dowbor

Wśród polskich klasyków kulinarnych nie może zabraknąć pierogów. Obłędne danie doczekało się wielu smakowitych wersji - od tych serwowanych na słodko, po te nieco bardziej wytrawne czy mięsne. Jak się okazuje, czasami to kultowe smaki są najlepsze, ale i tutaj warto nieco poeksperymentować. Zamiast więc po raz kolejny lepić ruskie, wypróbuj przepis Katarzyny Dowbor. Prezenterka zdradza recepturę na niezawodny farsz, który przygotowuje specjalnie dla swojej córki.

Chciałam się pochwalić farszem, który specjalnie wymyśliłam dla mojej córki, ponieważ nie je mięsa. Więc mamusia dla siebie robi z mięsem, a dla córeczki musi być nieco inny.

Pierogi są dosłownie "na jeden kęs", ciasto jest standardowe, "takie jak robią wszyscy". Magia zaczyna się dziać dopiero, gdy dochodzimy do robienia farszu. Głównym produktem jest twaróg. Biały ser, najlepiej świeży i dobrej jakości, doprawiamy jedynie solą, pieprzem i posypujemy hojnie szczypiorkiem. Tak przygotowaną masę zamykamy w pierogowym cieście, mrozimy i w dowolnym momencie gotujemy. Smak nieporównywalny do żadnego innego farszu. Więcej smacznych przepisów i porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na pierogi z lekkim, twarogowym farszem 

Składniki na ciasto: 

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • szklanka gorącej, przegotowanej wody,
  • łyżka masła,
  • szczypta soli.

Farsz: 

  • około 400-500 g twarogu, 
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz. 
 

Sposób przygotowania: 

  1. Mąkę na pierogi przesiej na stolnicę, formując kopczyk. W środku zrób wgłębienie, do którego dodaj szczyptę soli, rozpuszczone masło. Na koniec wlewaj stopniowo gorącą wodę.
  2. Wszystkie składniki zgarnij do środka, energicznie posiekaj nożem, i przejdź do starannego zagniatania ciasta.
  3. Uformowaną kulę przykryj nagrzaną szklaną miską na około 20-30 minut.
  4. W tym czasie zrób farsz. Twaróg przełóż do miski i dokładnie rozgnieć go widelcem. Dodaj sól, pieprz, a na koniec solidną porcję drobno posiekanego szczypiorku. Ponownie zamieszaj. 
  5. Ciasto rozwałkuj cienko, szklanką wytnij koła, każdą porcję nadziej farszem i estetycznie zlep brzegi ciasta. 
  6. Tak przygotowane pierogi można od razu gotować. Jednak Katarzyna Dowbor w przepisie na Instagramie, radzi, by na początku pierożki zamrozić, a później dopiero gotować. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.