• Link został skopiowany

Babciny przepis na idealne domowe ciasto na pierogi. W składzie nie ma ani grama jajek, natomiast musisz dodać ten składnik

Aby przygotować idealne ciasto na pierogi, potrzebujesz tylko czterech składników i jest to mąka, woda, sól i odrobina tłuszczu. Nieważne czy ugniatasz je ręcznie, czy przygotowujesz w malakserze, ten przepis wychodzi zawsze i w każdych warunkach. Wypróbuj sama i zachwyć się smakiem.
Ciasto na pierogi wyszło za twarde? Ten trik sprawi, że w kilka chwil odzyska miękkość i elastyczność (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Unsplash.com/ Lautaro González

Polacy kochają pierogi przede wszystkim za ich uniwersalność. Można nadziewać je sezonowymi owocami, słodkim serem, czy mięsem, a nawet kiszoną kapustą. Dla każdego coś dobrego i to niewątpliwa zaleta tych domowych klusek. Nikt jednak nie lepi lepszych pierogów niż nasze babcie. W czym tkwi ich sekret? Oczywiście w proporcjach. Co więcej, prawdziwe pierogi nie mają w składzie jajka, który potrafi czynić ciasto twardym i niesmacznym. Na całe szczęście ten przepis pomoże ci stać się mistrzem lub mistrzynią pierogów. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Lepimy pierogi krok po kroku. Nie widelcem i nie na przyspieszeniu! Wybierz serwis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 2 łyżki masła,
  • pół łyżeczki soli.

Babciny sposób na idealne ciasto na pierogi. Będzie elastyczne i niebiańsko mięciutkie

Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do głębokiej miski. Dodajemy również sól i wlewamy połowę wody (musi być bardzo ciepła, lecz nie wrząca). Zaczynamy energicznie zagniatać ciasto. Następnie stopniowo dolewamy pozostałą część wody i rozpuszczone w rondelku masło. Stale zagniatamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Gotowe ciasto na pierogi powinno być gładkie, elastyczne i miękkie.  

Ciasto dzielimy na mniejsze części. Te, których nie wałkujemy, warto trzymać pod ściereczką, by ciasto nie wyschło. Z każdego kawałka wałkujemy dość cienki placek i wykrawamy kółka. Każde kółko nadziewamy wybranym farszem, sklejamy brzegi i odkładamy na oprószoną mąką stolnicę. Pierogi gotujemy niewielkimi partiami w osolonej wodzie. Wyjmujemy je z garnka 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię. Ugotowane pierogi z tego przepisu będą bajecznie miękkie, a dobre ciasto jedynie podkreśli smak farszu. Smacznego!

Więcej o: