Więcej przepisów na przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Gofry na słono to idealny pomysł niemal na każdą okazję i każdy posiłek. Jednak trzeba wiedzieć, że gofry pizzowe to jednak nadprzekąska i jak tylko je robię, to nie zdążę położyć ich na talerz, bo wszyscy zabierają je prosto z blaszek gofrownicy. Przepis na gofry pizzowe jest bardzo prosty, ale to nie jedyna jego zaleta. Możesz dowolnie je modyfikować i bawić się dodatkami. Co więcej - smakują idealnie zarówno na ciepło, jak również na zimno, dlatego śmiało możesz zabierać je do lunch boxów.
Gofry - przepis, który rzuci cię na kolana. Zapomnij o owocach
Składniki na ciasto na gofry
- ok. 300 g miałkiej mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki serka ricotta lub twarożku
- 2 średnie jajka
- 4 łyżki oliwy lub roztopionego masła
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka soli
- odrobina suszonego oregano
- 2 pełne łyżki startego, twardego dojrzewającego sera, np. pecorino lub parmezanu
Dodatkowo:
- sos pomidorowy
- kilka kawałków wędliny
- mozzarella w kulce
- kilka pieczarek
- świeża bazylia
- inne ulubione dodatki (kapary, oliwki, pomidorki cherry)
Gofry pizzowe - sposób wykonania:
- Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj całość.
- Dodaj mleko, serek ricotta lub twaróg, wbij jajka oraz ser i przyprawy, a także oliwę.. Całość zmiksuj na gładkie, lecz gęste ciasto. Następnie odłóż je na kilka do kilkunastu minut, by odpoczęło, a gluten zawarty w mące związał składniki.
- Przygotuj gofrownicę, jej blaszki lekko natłuść oliwą lub roztopionym masłem. W tym samym czasie możesz rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Za pomocą chochelki nakładaj na blaszki gofrownicy porcje ciasta na wytrawne gofry i piecz je na złoto.
- Przygotuj sos pomidorowy - odrobinę passaty wymieszaj z łyżeczką koncentratu, dodaj 2 łyżki oliwy, suszone zioła oraz trochę czosnku.
- Gofry posmaruj sosem i dodaj na wierzch swoje ulubione dodatki. Mozzarellę albo zetrzyj na tarce, albo pokrój w cienkie kawałki, dodaj wędlinę, pieczarki i wszystko, co lubisz.
- Gofry z dodatkami połóż na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika. Zapiekaj do momentu, aż ser się rozpuści, zazwyczaj nie trwa to więcej niż 10 minut.
Takie gofry z całą pewnością skradną serca i podniebienia wszystkich twoich bliskich. Podawaj je z domowym sosem czosnkowym lub odrobiną dobrej jakości oliwą z oliwek - juz pierwszy kęs uwolni moc hormonów szczęścia.