Przepis na gofry, który każdego łasucha wprawi w spazmy rozkoszy. Czas owoców i bitej śmietany minął

Gofry kojarzą nam się ze słodką, nierzadko wręcz mulącą, ale pyszną i pocieszającą przekąską. Zazwyczaj w naszej wyobraźni funkcjonują jako chrupiące wafle z mnóstwem dodatków. Ale dziś to się zmieni, bowiem mamy dla was przepis na gofry ? la pizza. Czy możemy wyobrazić sobie lepszą przekąskę? Ciężko będzie to przebić...

Więcej przepisów na przekąski znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Gofry na słono to idealny pomysł niemal na każdą okazję i każdy posiłek. Jednak trzeba wiedzieć, że gofry pizzowe to jednak nadprzekąska i jak tylko je robię, to nie zdążę położyć ich na talerz, bo wszyscy zabierają je prosto z blaszek gofrownicy. Przepis na gofry pizzowe jest bardzo prosty, ale to nie jedyna jego zaleta. Możesz dowolnie je modyfikować i bawić się dodatkami. Co więcej - smakują idealnie zarówno na ciepło, jak również na zimno, dlatego śmiało możesz zabierać je do lunch boxów. 

Zobacz wideo

Gofry - przepis, który rzuci cię na kolana. Zapomnij o owocach 

Składniki na ciasto na gofry

  • ok. 300 g miałkiej mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki serka ricotta lub twarożku
  • 2 średnie jajka
  • 4 łyżki oliwy lub roztopionego masła
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka soli
  • odrobina suszonego oregano
  • 2 pełne łyżki startego, twardego dojrzewającego sera, np. pecorino lub parmezanu

Dodatkowo:

  • sos pomidorowy
  • kilka kawałków wędliny
  • mozzarella w kulce
  • kilka pieczarek
  • świeża bazylia
  • inne ulubione dodatki (kapary, oliwki, pomidorki cherry)

Gofry pizzowe - sposób wykonania:

  1. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj całość. 
  2. Dodaj mleko, serek ricotta lub twaróg, wbij jajka oraz ser i przyprawy, a także oliwę.. Całość zmiksuj na gładkie, lecz gęste ciasto. Następnie odłóż je na kilka do kilkunastu minut, by odpoczęło, a gluten zawarty w mące związał składniki. 
  3. Przygotuj gofrownicę, jej blaszki lekko natłuść oliwą lub roztopionym masłem. W tym samym czasie możesz rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
  4. Za pomocą chochelki nakładaj na blaszki gofrownicy porcje ciasta na wytrawne gofry i piecz je na złoto. 
  5. Przygotuj sos pomidorowy - odrobinę passaty wymieszaj z łyżeczką koncentratu, dodaj 2 łyżki oliwy, suszone zioła oraz trochę czosnku. 
  6. Gofry posmaruj sosem i dodaj na wierzch swoje ulubione dodatki. Mozzarellę albo zetrzyj na tarce, albo pokrój w cienkie kawałki, dodaj wędlinę, pieczarki i wszystko, co lubisz. 
  7. Gofry z dodatkami połóż na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika. Zapiekaj do momentu, aż ser się rozpuści, zazwyczaj nie trwa to więcej niż 10 minut. 

Takie gofry z całą pewnością skradną serca i podniebienia wszystkich twoich bliskich. Podawaj je z domowym sosem czosnkowym lub odrobiną dobrej jakości oliwą z oliwek - juz pierwszy kęs uwolni moc hormonów szczęścia. 

Więcej o: