Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placki ziemniaczane to chyba najlepszy comfort food świata i nie znam osoby, która na pytanie, czy lubi placki ziemniaczane, odpowiedziałaby "nie". Placki ziemniaczane możemy jeść na mnóstwo sposobów, ale czy ktoś wpadł na to, żeby do masy z ziemniaków dodać rozczyn drożdżowy? Dziś mamy dla was przepis, który nie tylko zaskoczy, ale bardzo, ale to bardzo zasmakuje. Jak zatem zrobić placki "na sterydach"? Daj im chwilkę odpocząć.
Placki ziemniaczane na drożdżach - przepis
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 2 średnie jajka
- pół kostki drożdży
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek mąki pszennej
- łyżeczka cukru
- ok. 1/3 szklanki ciepłego mleka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania drożdży, ponieważ rozczyn musi trochę odczekać. Do miski wkrusz drożdże i rozetrzyj je z cukrem. Następnie dodaj ciepłe mleko i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Rozczyn powinien wyraźnie się spienić.
- Ziemniaki obierz o opłucz. Następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach lub zmiel w maszynce. Następnie porządnie odciśnij z nadmiaru wody. Wodę z ziemniaków na chwilę odstaw, by na dnie osadziła się skrobia. Następnie wodę odlej, a skrobię dodaj do startych ziemniaków.
- Do miski z ziemniakami dodaj także cebulę startą na drobnych oczkach, przeciśnięty czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj 3-4 łyżki mąki. Zacznij wyrabiać.
- Kiedy masa na placki ziemniaczane będzie już dość zwarta, dodaj wyrośnięty rozczyn i delikatnie całość wymieszaj. Miskę z ciastem na placki ziemniaczane odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut.
- Patelnię porządnie rozgrzej z dodatkiem oleju i kiedy będzie już gorąca, nakładaj na nią porcje ciasta na placki ziemniaczane. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż placki będą złote i chrupiące.
Takie placki świetnie smakują prosto z patelni lekko oprószone solą lub - jak kto woli, cukrem. Jednak najlepiej takie placki będą smakowały jako dodatek do sosów i gulaszu. Grzech nie spróbować.