-
Haps
-
Jak przygotować
- W zeszłe święta zrobiłam sałatkę jarzynową po swojemu. Najpierw mama chciała mnie "wykląć", potem prosiła o przepis
W zeszłe święta zrobiłam sałatkę jarzynową po swojemu. Najpierw mama chciała mnie "wykląć", potem prosiła o przepis
Sałatka jarzynowa to klasyka świąt i rodzinnych spotkań. Na ostatnie święta Bożego Narodzenia do mnie należało przygotowanie tej potrawy. Zrobiłam ją po swojemu, a gdy moja mama dowiedziała się, co w niej jest, chciała jechać do sklepu po gotowca. "Dziecko, masz ty rozum?!". Potem sama prosiła o przepis.
Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sałatka jarzynowa to według wielu osób najlepsza rzecz, jaka może znaleźć się na stole, czy to świątecznym, czy niedzielnym lub imieninowym. Przepis jest banalny, chociaż w każdym domu sałatka jarzynowa smakuje nieco inaczej. Ja ostatnio zrobiłam ją po swojemu. Mama na początku nie była zachwycona, później stwierdziła, że zawsze już tak trzeba robić. Chodziło o dwa dodatki - chrzan i grzybki.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej
Moja sałatka jarzybiwa - na święta w sam raz
Składniki:
- 4 ugotowane ziemniaki (o niewielkiej zawartości skrobi)
- 3 ugotowane średnie marchewki
- 1 większa ugotowana pietruszka
- kilka niewielkich ogórków kiszonych
- pół sparzonego pora
- 2 garście grzybków marynowanych
- 5 jajek na twardo
- mała puszka groszku
- majonez
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki chrzanu
- sól i pierz do smaku
Sposób wykonania:
- Wszystkie warzywa korzeniowe ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie ostudź, obierz i pokrój w niewielką kostkę.
- Ugotuj także jajka na twardo i także je pokrój. Por posiekaj i wszystkie składniki przełóż do miski. Następnie zajmij się ogorkami - są dwie szkoły. Jedna zakłada odciskanie posiekanych ogórków z nadmiaru wody, inna, zupełnie nie. Jak lubisz kwaśno - śmiało.
- Do miski z warzywami dodaj także jajka pokrojone w kostkę, por, a także grzybki - ja miałam podgrzybki i kilka opieniek. Nie zapomnij także o groszku odsączonym z zalewy.
- Do sałatki dodaj sól, pieprz oraz musztardę. Następnie dodaj majonez i chrzan. Całość wymieszaj i odstaw na kilka godzin, by smaki się przegryzły.
Do takiej sałatki jarzynowej możecie dodać także odrobinę solonego śledzia albo ugotowane buraki. Te smaki na pewno na długo zapadną wam w pamięć.