Prosty przepis na sernik nowojorski z lekką nutą cytryny. Wychodzi gęsty, aksamitny i obłędnie pyszny

Nie musisz wcale wyjeżdżać za granicę, aby skosztować słynnego, amerykańskiego specjału. Sernik nowojorski bez problemu przygotujesz w zaciszu domowym. Deser z naszego przepisu wychodzi aksamitnie gładki, kremowy i pyszny. Koniecznie przekonajcie się sami.

Miłośników serników w naszym kraju nie brakuje. Jedni preferują deser w formie tradycyjnej (z rodzynkami lub bez), drudzy z kolei skłaniają się bardziej ku sernikowi z rosą. Za granicą, zwłaszcza hen daleko za oceanem króluje New York Cheesecake, czyli sernik nowojorski. Jest wyjątkowo kremowy, aksamitnie gładki i idealnie wilgotny.

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Prosty przepis na najlepszy deser w stylu amerykańskim. Sernik nowojorski jest idealnie kremowy i aksamitny

Kto stwierdził, że sernik powinno się robić tylko na jeden sposób, ewidentnie nigdy nie próbował amerykańskiego specjału. Sernik nowojorski świetnie sprawdzi się jako popołudniowa przekąska lub deser dla gości. Jego wykonanie jest proste, szybkie i przyjemne - dokładnie takie, jakie powinno być pieczenie pysznych ciast.

Składniki na masę serową:

  • 900 g serka śmietankowego typu philadelphia,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • 3 jajka + 1 żółtko,
  • 30 g mąki pszennej,
  • skórka starta z całej cytryny,
  • 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.

Składniki na spód:

  • 150 g ciastek pełnoziarnistych,
  • 50 g masła roztopionego.

Składniki na polewę:

  • 150 ml śmietany 18 proc.,
  • 40 g cukru pudru.

Sernik nowojorski z lekką nutą cytryny. Sposób przygotowania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego postaraj się wyjąć serek, jajka oraz śmietanę nieco wcześniej. Serek, cukier, śmietanę, jajka, żółtko, mąkę, startą cytrynę oraz sok z cytryny i ekstrakt z wanilii umieść w kielichu blendera, a następnie zmiksuj na gładką, jednolitą masę bez grudek. Miksuj tylko do połączenia składników, w przeciwnym razie masa serowa się napowietrzy. Dzięki krótkiemu mieszaniu sernik wyjdzie zbity, "ciężki" i równy.

Teraz zajmij się przygotowaniem ciasteczkowego spodu. Ciastka pokrusz z masłem lub umieść w malakserze, aby zrobił to za ciebie. Uzyskana masa powinna mieć konsystencję wilgotnego, bardzo drobnego piasku. Przelej ją do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Upewnij się, że spód jest równy i "wklepany" w dno formy. Na koniec wstaw torownicę do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie przełóż masę serową na ciasteczkowo-maślany spód i wyrównaj jej powierzchnię. Tortownicę owiń dwukrotnie folią aluminiową, a następnie wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Po 10 minutach pieczenia obniż temperaturę urządzenia do 110 stopni i piecz przez kolejne 45-50 minut. Gotowy sernik wyjmij i pozostaw do ostudzenia. W ostatnim etapie wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem i polej nią wierzch deseru. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA