Weźmiesz łyk tej zupy, a wyrzucisz termofor i zakręcisz grzejniki. Rozgrzewa jak kaflowy piec, a składniki są tanie

Jaka zupa rozgrzewa najlepiej? Pewnie wszyscy pomyślą, że rosół. A tu nie, inna zupa sprawdza się znacznie, znacznie lepiej. Chodzi o kultową czosnkówkę, którą inaczej robią na Podhalu, inaczej w Czechach, ale zawsze jest pyszna. Dziś zdradzimy przepis na przepyszną zupę czosnkową, którą wzbogacimy jednym, ale bardzo ważnym składnikiem.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa czosnkowa może śmiało konkurować z rosołem w wyścigu o najbardziej rozgrzewającą zupę. Przepis na zupę czosnkową jest banalny, a jeśli masz pod ręką bulion lub rosół, to czas przygotowania skróci się o 70 proc. Co jest ważne oprócz wyrazistego bulionu i czosnku? Oczywiście ser, ale nie ser będzie tutaj tym wyjątkowym dodatkiem. Żółtko nada potrawie jeszcze lepszego smaku i już mówimy, jak zrobić najlepszą zimową zupę. 

Zobacz wideo

Zupa czosnkowa - zjedz i wyłącz grzejnik

Składniki:

  • ok. 2 litrów bulionu, najlepiej na kościach i kaczce z dużą ilością warzyw
  • 12 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • ok. 200 g serka topionego
  • garść startego sera żółtego, najlepiej twardego
  • garść grzanek 
  • sól, pieprz, liście laurowe, zioła prowansalskie
  • 2-3 żółtka

Sposób wykonania:

  1. W garnku zagotuj bulion i zagotuj go. Kiedy bulion się gotuje, na maśle zeszklij cebulę posiekaną w dość drobną kostkę. 
  2. Czosnek drobno posiekaj, ale lepiej nie przeciskaj przez praskę. Następnie dodaj do smażącej się cebuli i całość podsmażaj przez chwilę.
  3. Całą zawartość patelni dodaj do garnka z wywarem. Dodaj serek topiony i dopraw do smaku. Gotuj, aż serek się rozpuści. 
  4. Kiedy zupa będzie już gęsta i kremowa, wylej ją do miseczek i obficie posyp startym serem. Na wierzchu połóż żółtko. 
  5. Miseczki z zupą włóż na chwilkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, a gdy zobaczysz, że ser się topi, a żółtko ścina, dodaj grzanki i podawaj. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA