Zupa na rosole, którą zrobisz w kilka chwil. Potrzebujesz trzech warzyw i dwóch dodatków

Och, jakże wspaniałą potrawą jest rosół. Smakuje bosko, stawia na nogi w chorobie i można go wykorzystać do mnóstwa innych, równie pysznych dań. Na rosole bardzo często robimy pomidorową, ogórkową, ale to nie jedyne zupy, które świetnie wychodzą. Weź trzy warzywa, masło, śmietanę i zarezerwuj 15 minut.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa kalafiorowa jest jedną z najlepszych zup na rosole i dzięki temu, że mamy gotową bazę, wykonanie obiadu zajmuje kilkanaście minut. Wystarczy, że dodasz kalafior, marchewkę i troszkę cebuli, zabielisz śmietaną i cóż więcej chcieć? Pilot do tv, kocyk, herbatka i czas dla siebie. 

Zobacz wideo

Zupa na rosole, czyli szybka kalafiorowa

Składniki:

  • ok. 2 l czystego rosołu
  • 1 średni kalafior
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia cebula (możesz użyć także połowy pora)
  • śmietana 18 proc. 
  • masło
  • sól, pieprz, granulowany czosnek, szczypta curry do smaku

Sposób wykonania:

  1. Kalafior podziel na różyczki i wrzuć do gotującego się rosołu. Na wolnym ogniu gotuj, aż będzie miękki. 
  2. Kiedy kalafior się gotuje, obierz i pokrój marchewkę. Możesz także zetrzeć ja na tarce. Cebulę pokrój w kostkę i całość podsmaż na maśle, aż cebula będzie szklista, a marchewka lekko zarumieniona. 
  3. Podsmażone warzywa dodaj do zupy i gotuj jeszcze 5 minut. Następnie zapraw zahartowaną śmietaną i dopraw do smaku przyprawami. Możesz udekorować posiekanym koperkiem. Podawaj z kromką świeżego pieczywa. 

Żeby zupa kalafiorowa na rosole była bardziej treściwa, możesz dodać kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę. Wówczas wrzuć je do zupy razem z kalafiorem, ale wówczas osól zupę nieco wcześniej. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.