O te racuchy będzie się bić cała rodzina. Te dwa składniki nie są tak oczywiste, a dodają odpowiedniego smaku

Racuchy zna chyba każdy i wszyscy wiedzą, jak je przygotować. Podaje się je z różnymi dodatkami, a najpopularniejszy to jabłka. My jednak nieco zmieniamy klasyczną recepturę i dodajemy coś innego. Dzięki tym składnikom można poczuć głębię smaków.

Racuchy to smaki dzieciństwa, które kojarzą nam się z babcią, która robiła je specjalnie dla nas. Idealne na śniadanie, podwieczorek, a nawet obiad. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami, a ich słodki smak przypada do gustu wielu osobom. Mało kto po spróbowaniu ich po raz pierwszy już nigdy do niego nie wraca. Najczęściej posypane cukrem pudrem, jednak z dżemem, bitą śmietaną lub miodem również smakuje wyśmienicie.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Racuchy w każdym domu robione są nieco inaczej. Receptura zmieniana jest z pokolenia na pokolenie, jednak część z was się ze mną zgodzi, że najlepszy przepis to ten od babci. To one robiły je w wyjątkowy sposób i dodawały do nich soczyste jabłka. My nieco zmieniamy ten klasyk i dodajemy do niego pomarańcze i cynamon. Takie połączenia sprawia, że placki mają głębszy smak.

Przepis na racuchy z pomarańczą i cynamonem

Składniki

  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • łyżka miodu,
  • szklanka soku z pomarańczy,
  • łyżeczka cynamonu,
  • skórka z jednej pomarańczy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Do piany dodać żółtka, miód i wlać sok z pomarańczy oraz olej. Całość krótko zmiksować tylko do połączenia się składników (nie za długo, by piana z białek nie opadła).
  2. 2. Do masy wsypać przesianą mąkę pszenną, cynamon, proszek do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy. Wymieszać tym razem już łyżką.
  3. 3. Patelnię rozgrzać (można ją lekko natłuścić olejem, ale nie jest to konieczne, gdyż tłuszcz dodany był już do ciasta). Przy pomocy łyżki na patelnię nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. miodem, jogurtem, owocami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.