Mam świetny patent na sos tatarski. Mieszam dwa składniki, a wychodzi kremowy i gęsty

Sos tatarski to idealny dodatek do mięs na zimno, ryb, zarówno tych serwowanych na ciepło, jak i również np. do carpaccio z łososia, jajek na twardo i kanapek. Nie wyobrażam sobie świąt bez solidnej miseczki sosu tatarskiego i niechcąc się chwalić, przyznaję, że robię go świetnie. Odkryłam świetny patent na to, żeby był gęsty i nie rozlewał się po talerzu. W roli głównej jajka.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sos tatarski to nieodłączny element świątecznego i imprezowego stołu w mojej rodzinie i wcale nie dlatego, że jest łatwy w wykonaniu i długo poleży w lodówce. Wszyscy bardzo go sobie chwalą, bo jest gęsty, intensywny i idealnie podkreśla smak najróżniejszych smakołyków (wujek Zbyszek kiedyś jadł go z racuchami, nie wiem, czy polecam, wolę jednak z szynką lub dorszem). Jeden trik świetnie sprawdził się w moim przepisie, a chodzi o wymieszanie żółtek z majonezem. Później tylko grzybki, ogórki, cebula i białko jajek i możemy zajadać.

Zobacz wideo

Gęsty i kremowy sos tatarski - przepis na każdą okazję

Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 6 średnich korniszonów
  • pół słoiczka marynowanych grzybków, polecam borowiki lub podgrzybki
  • 1 niewielka cebula, może być dymka ze szczypiorkiem
  • kilka kaparów do smaku
  • łyżka soku z cytryny
  • płaska łyżka musztardy
  • 4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Kiedy lekko ostygną, obierz je i oddziel żółtka od białek. Białka pokrój w kostkę, żółtka przełóż do miski. 
  2. Do miski z białkami dodaj majonez, musztardę oraz sok z cytryny. Rozgnieć całość widelcem. 
  3. Grzybki, ogórki, cebulę pokrój w drobną kostkę. Kapary albo rozgnieć, możesz także je pokroić w równie drobną kostkę i całość dodaj do sosu, ale nie zapomnij o białkach jajek. 
  4. Do sosu tatarskiego możesz dodać także posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem i odstaw na 3-4 godziny, by smaki się przegryzły. 

Moim zdaniem taki sos najlepiej smakuje ze smażonym dorszem lub soczystą szynką na zimno. Jednak moją ulubioną wersją jest podanie sosu na grzance podpieczonej z masłem czosnkowym i plastrem dojrzewającej szynki. Pycha jakich mało - polecam wypróbować taką przekąskę podczas spotkań przy świątecznym lub sylwestrowym stole. 

Więcej o: