Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sos tatarski to nieodłączny element świątecznego i imprezowego stołu w mojej rodzinie i wcale nie dlatego, że jest łatwy w wykonaniu i długo poleży w lodówce. Wszyscy bardzo go sobie chwalą, bo jest gęsty, intensywny i idealnie podkreśla smak najróżniejszych smakołyków (wujek Zbyszek kiedyś jadł go z racuchami, nie wiem, czy polecam, wolę jednak z szynką lub dorszem). Jeden trik świetnie sprawdził się w moim przepisie, a chodzi o wymieszanie żółtek z majonezem. Później tylko grzybki, ogórki, cebula i białko jajek i możemy zajadać.
Składniki:
Moim zdaniem taki sos najlepiej smakuje ze smażonym dorszem lub soczystą szynką na zimno. Jednak moją ulubioną wersją jest podanie sosu na grzance podpieczonej z masłem czosnkowym i plastrem dojrzewającej szynki. Pycha jakich mało - polecam wypróbować taką przekąskę podczas spotkań przy świątecznym lub sylwestrowym stole.