W tym roku na święta robię ten piernik. Dzięki temu, co znajduje się na wierzchu każdy zje aż 3 porcje

Piernik to najbardziej klasyczny wypiek, który musi pojawić się na świątecznym stole. Jego brak z pewnością zostanie zauważony, a tego byśmy nie chcieli. By w tym roku nieco zmienić jego podanie, zachęcamy do wykorzystania tego przepisu. Piernikowy spód polany jest tym składnikiem, dzięki któremu jest nieziemsko smaczny.

Piernika nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest to taki wypiek, który swoim smakiem, a przede wszystkim aromatem urzeka każdego. Gdy się go przygotowuje cały dom wypełniony jest jego korzennym zapachem. Zazwyczaj podaje się go wypełnionego powidłami śliwkowymi, lecz w zależności od naszych preferencji można dodać do niego inne konfitury. Piernik z tego przepisu również ma w sobie śliwki, lecz to nie wszystko. Wyjątkowości nadaje mu wierzch, który nie jest byle czym.

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Piernik ptasie mleko wyróżnia się na tle innych wypieków. Jego spód jest klasykiem, lecz wykończenie nie jest wcale oczywiste. Jego wierzch oblany jest galaretkową masą i polewą czekoladową. To połączenie sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne i ciekawe. Gdy podasz je na stole, zniknie w kilka chwil. 

Przepis na piernik ptasie mleczko

Składniki

  • 300 g mąki pszennej,
  • 130 g drobnego cukru,
  • 150 g masła,
  • 200 g miodu,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 3 jajka,
  • łyżka kakao,
  • łyżeczka przyprawy do piernika,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 150 g galaretki krystalicznej,
  • 500 ml wody,
  • łyżeczka żelatyny,
  • 150 g powideł śliwkowych.

Sposób przygotowania

  1. Przed przygotowaniem ciasta wyjmij wszystkie potrzebne składniki z lodówki. W ten sposób osiągnął temperaturę pokojową.
  2. Pierwszym krokiem jest zrobienie masy. Białka oddziel od żółtek. Do jednej miski przesiej mąkę wraz z kakao i sodą. Dodaj do nich również przyprawę do piernika. Miękkie masło utrzyj dokładnie z cukrem, do momentu aż stanie się jasne i kremowe.
  3. Do masła dodaj żółtka, miód i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj, a później cały czas miksując, dodawaj mieszankę suchych produktów.
  4. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj ją do reszty składników i delikatnie wmieszaj.
  5. Tak przygotowaną masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż foremkę do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez około 45 minut. Po tym czasie wyjmij je i pozostaw do wystudzenia. Na chłodnym pierniku rozsmaruj powidła śliwkowe.
  6. Teraz czas na zrobienie ptasiego mleczka. Do miski wlej gorącą wodę i wymieszaj ją z galaretką. Do drugiej miski wlej 400 ml śmietanki i ubij ją na sztywno. Małym strumykiem zacznij wlewać galaretkę, cały czas mieszając. Tak przygotowaną masę pozostaw do lekkiego wystudzenia, następnie oblej nią piernik.
  7. Ostatnim krokiem jest wykonanie polewy. Pozostałą część śmietanki wlej do rondelka i dodaj do niej łyżkę kakao, łyżkę cukru i łyżeczkę masła. Składniki umieść na małym ogniu i powoli je podgrzewaj do rozpuszczenia. Na sam koniec wsyp żelatynę i ponownie wymieszaj.
  8. Przestudzoną polewą oblej całe ciasto. Tak przygotowane włóż do lodówki do stężenia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.