Na świątecznym stole królują różne potrawy i wypieki. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie, bo wszystkiego jest pod dostatkiem. Na stole z pewnością będzie można znaleźć kapustę, grzyby, pierogi i zupy. Na deser gospodarze położą ciasta, które jak co roku zniknął w kilka chwil.
Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa
Obok serników, bloków czekoladowych, czy pierników nie może też zabraknąć klasycznej babki. Odpowiednio wykonana będzie pełna smaku, a do tego wilgotna. W moim domu zazwyczaj wykonywało się ją o smaku cytrynowym lub waniliowym. W tym roku przetestuję przepis na jej miodową wersję. Słyszałam, że nie ma sobie równych.
Przepis na babkę miodową
Składniki na babkę
- 300 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 200 g miękkiego masła,
- 150 g drobnego cukru,
- 100 g miodu,
- 4 jajka,
- skórka z dwóch pomarańczy,
- kieliszek soku z pomarańczy.
Składniki na lukier
- 140 g cukru pudru,
- łyżka soku z limonki,
- łyżka soku z pomarańczy,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej do większej miski wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do składników dodaj również sól i wymieszaj.
- Masło przenieś do osobnej miski i utrzyj wraz z cukrem na białą i puszystą masę. Na sam koniec wlej miód i dokładnie wymieszaj.
- Do maślanej masy stopniowo wbijaj jajka, cały czas mieszając. Wsyp startą skórkę z pomarańczy, wlej również sok.
- Do mokrych składników dodaj suche, wymieszaj je za pomocą szpatułki lub na małych obrotach miksera.
- Przygotowaną masę wlej do natłuszczonej foremki. Wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika i piecz przez około godzinę.
- W tym czasie przygotuj lukier. Do miski przesiej cukier puder i połącz go ze wszystkimi sokami. Energicznie wymieszaj do połączenia. Przygotowaną polewą oblej schłodzony wypiek.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl