Myślałam, że nic nie przebije babki cytrynowej, a byłam w błędzie. Ta jest o wiele lepsza

Babka kojarzyć się może z Wielkanocą, jednak w wielu domach pojawia się na wigilijnym stole. Zazwyczaj trzymamy się klasycznych przepisów, ten jednak jest wyjątkowy. Łączy w sobie słodkie i kwaśne smaki, co tylko wychodzi jej na dobre.

Na świątecznym stole królują różne potrawy i wypieki. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie, bo wszystkiego jest pod dostatkiem. Na stole z pewnością będzie można znaleźć kapustę, grzyby, pierogi i zupy. Na deser gospodarze położą ciasta, które jak co roku zniknął w kilka chwil.

Zobacz wideo Babka piaskowa bezglutenowa

Obok serników, bloków czekoladowych, czy pierników nie może też zabraknąć klasycznej babki. Odpowiednio wykonana będzie pełna smaku, a do tego wilgotna. W moim domu zazwyczaj wykonywało się ją o smaku cytrynowym lub waniliowym. W tym roku przetestuję przepis na jej miodową wersję. Słyszałam, że nie ma sobie równych.

Przepis na babkę miodową

Składniki na babkę

  • 300 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 100 g miodu,
  • 4 jajka,
  • skórka z dwóch pomarańczy,
  • kieliszek soku z pomarańczy.

Składniki na lukier

  • 140 g cukru pudru,
  • łyżka soku z limonki,
  • łyżka soku z pomarańczy,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiej do większej miski wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do składników dodaj również sól i wymieszaj.
  2. Masło przenieś do osobnej miski i utrzyj wraz z cukrem na białą i puszystą masę. Na sam koniec wlej miód i dokładnie wymieszaj.
  3. Do maślanej masy stopniowo wbijaj jajka, cały czas mieszając. Wsyp startą skórkę z pomarańczy, wlej również sok.
  4. Do mokrych składników dodaj suche, wymieszaj je za pomocą szpatułki lub na małych obrotach miksera.
  5. Przygotowaną masę wlej do natłuszczonej foremki. Wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika i piecz przez około godzinę.
  6. W tym czasie przygotuj lukier. Do miski przesiej cukier puder i połącz go ze wszystkimi sokami. Energicznie wymieszaj do połączenia. Przygotowaną polewą oblej schłodzony wypiek.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.