-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie poznasz prostszej sałatki, która pasuje do ryby. Zrobisz ją w mniej niż 20 minut
Nie poznasz prostszej sałatki, która pasuje do ryby. Zrobisz ją w mniej niż 20 minut
Gdy przygotowujemy święta lub imprezę, każda minuta jest na wagę złota. Nie możemy sobie bowiem pozwolić na opóźnienia. Warto więc oszczędzać czas na tym, na czym się tylko da. My to robimy na tej sałatce, która gotowa jest w 20 minut.
Czerwona kapusta charakteryzuje się pysznym smakiem i wyjątkowymi wartościami odżywczymi. Można się nią zajadać na wiele różnych sposobów. Jest smaczna zarówno na surowo, jak i w formie gotowanej, czy jako kiszonka. To warzywo jest prawdziwą bombą witaminową. Zawiera witaminy C, K, A oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego czerwona kapusta jest źródłem błonnika, potasu, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i miedzi. Dodatkowo jest pełne przeciwutleniaczami - ma ich cztery razy więcej niż kapusta zielona.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Podanie jej w formie sałatki jest bardzo dobrym ruchem. Jej smak pasuje do wielu smakołyków, a w czasie świąt idealnie komponuje się z rybą. By była smaczniejsza, dodaj słodkie jabłko i polej sokiem z cytryny. Dzięki takiemu połączeniu będzie można doświadczyć różnych smaków.
Przepis na ekspresową sałatkę z kapusty
Składniki
- pół główki kapusty czerwonej,
- cebula,
- jabłko,
- łyżka cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest zajęcie się kapustą. Usuń wierzchnie liście, a także wytnij głąb. Posiekaj ją na drobne kawałki, możesz do tego użyć noża lub tarki.
- Do garnka wlej wodę, a gdy zacznie się gotować, wrzuć do niej kapustę, wsyp sól, cukier i wlej sok z cytryny. Gotuj wszystko około 10 minut, następnie odcedź ją i pozostaw do wystudzenia.
- Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie gorący, wrzuć na niego posiekaną cebulę. Smaż ją przez kilka chwil, do momentu, aż stanie się rumiana.
- Cebulę umieść w misce, dodaj do niej kapustę, a także stare na dużych oczkach jabłko.
- Całość dopraw solą, pieprzem, wlej także dwie łyżeczki soku z cytryny i wymieszaj. Gotową wstaw do lodówki na kilka chwil, by smaki się przegryzły.