Tortilla zrobi furorę na sylwestrowym stole. Szczególnie jeśli zaserwujesz ją smacznie i z pomysłem

Przystawki z tortilli to must have sylwestrowego stołu. Poznaj szybkie i łatwe w przygotowaniu przepisy, które podratują nawet 30 minut przed przyjściem pierwszych gości. Na naszej liście znajdziesz fikuśne zawijasy, roladę i klasyczne tacos, które można serwować na milion sposobów.

Imprezy sylwestrowe organizowane w domach i mieszkaniach wiążą się z przygotowaniami - także menu. Goście uwielbiają bowiem mini przekąski, które nie tylko zapełnią brzuchy, ale i idealnie będą się komponować z rozmaitymi trunkami. Tortilla sprawdzi się w tej roli znakomicie, szczególnie jeśli podasz ja z pomysłem! 

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

Sylwestrowa tortilla, czyli przekąska idealna dla każdego 

Sylwestrowe przekąski to must have każdej imprezy. Wśród lubianych przystawek królują sałatki, słodkie wypieki, sery czy oryginalnie podane wędliny. Prawdziwą klasyką jest już także tortilla, którą można zaserwować na całą masę sposobów. Jednym z nich jest np. kolorowa rolada, tacos czy hojnie wypełnione wrapy. 

Wśród przepisów warto wyróżnić klasyczne już przekąski z ciasta francuskiego, tatar z łososia, fikuśne sałatki i deskę wędlin oraz serów. Na szczególne pochwały zasługują jednak urocze sakiewki z serem, a także specjał z kurczakiem. Takie rarytasy są gotowe w mgnieniu oka, a pięknie prezentują się na stole i obłędnie smakują. Poniżej zdradzamy przepis na klasykę - kukurydziane placki w tym wydaniu nie mają sobie równych. 

Mini tortille - przepis na zjawiskową przekąskę na sylwestra

Składniki: 

  • 6 gotowych placków do tortilli,
  • filet z kurczaka,
  • 2 pomidory,
  • pół cebuli, 
  • sałata lub rukola,
  • 2 ogórki,
  • pół puszki kukurydzy,
  • przyprawa gyros,
  • sól,
  • pieprz,
  • sos ziołowy, jogurtowy lub czosnkowy do podania. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od mięsa. Kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i usuń żyłki i inne mankamenty. 
  2. Kurczaka pokrój w kostkę - najlepiej nie dużą, a następnie dopraw przyprawą gyros, solą oraz pieprzem. Smaż na oleju na złoty kolor. Przełóż na talerz. 
  3. Gdy nasz kurczak się studzi pora na pokrojenie warzyw - sałatę porwij, kukurydzę odcedź, a resztę pokrój w kostkę. 
  4. Tortille pokrój na pół. Każdy płat zawiń w rożek i zepnij wykałaczką. Dodaje do środka dowolny sos, mięso, a następnie warzywa z dodatkową porcją sosu.
  5. Takie mini tortille ułóż na stole z resztą przekąsek, smacznego. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.