Przepis na tortillę prosto od Magdy Gessler. Hiszpańska przekąska, która rozpływa się w ustach

Hiszpańska tortilla de patatas z receptury Magdy Gessler to fantastyczna propozycja dla tych, którzy uwielbiają nowe smaki. Przygotowuje się ją w bardzo łatwy sposób, choć nazwa może brzmieć dla niektórych nieco strasznie.

Hiszpańskie danie tortilla de patatas to dla nas Polaków nieco oszukana tortilla. To omlet ziemniaczany, który dawniej był posiłkiem najbiedniejszych, a dziś zajadają się nim wszyscy.  Przedstawiamy przepis na oryginalną tortillę de patatas samej Magdy Gessler. 

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

Tortilla de patatas - przepis Magdy Gessler. Lista składników jest bardzo prosta 

Ten przepis na tortillę prosto od Magdy Gessler jest niezwykle prosty. Lista składników również nie jest skomplikowana. Jak przygotować ten ziemniaczany omlet, czyli hiszpańską tortillę de patatas? Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 5 ziemniaków
  • 2 cebule, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 5 jajek, 
  • Sól i pieprz, 
  • 150 ml oliwy z oliwek, 
  • 150 ml oleju rzepakowego. 

Hiszpańska tortilla, czyli omlet ziemniaczany. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w nieregularne kawałki, a następnie posyp solą. 
  2. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek obierz. Oliwę wymieszaj z olejem rzepakowym. 
  3. Tłuszcz rozgrzej na patelni i nałóż ziemniaki z cebulą i czosnkiem, tak aby warzywa były przykryte tłuszczem. 
  4. Wymieszaj zawartość patelni. Na małym ogniu duś ziemniaki, aż będą miękkie. 
  5. Duś warzywa na patelni przez około godzinę.  
  6. Zdejmij patelnię z ognia i przecedź przez sito zawartość. Zostaw warzywa, aby ostygły. 
  7. Wytnij zarumienione części ziemniaków. W osobnym naczyniu zmiksuj jajka ze szczyptą soli. 
  8. Wymieszaj masę jajeczną z warzywami. Smaż na niedużym ogniu przez kilka minut, uważając, by zawartość nie przywarła. Spód ma się zrumienić, a góra może być nieco płynna. 
  9. Zdejmij placek przy pomocy pokrywki lub talerza, tak aby go obrócić spodem do góry; 
  10. Smaż tortillę jeszcze przez minutę lub dwie, aż obie strony będą zarumienione. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.